Hooggerechtshof VS buigt zich over polemiek rond dodelijke injectie

PHOTO_NEWS
Het Amerikaanse hooggerechtshof gaat de wijze van executeren in de staat Oklahoma onder de loep te nemen. Drie terdoodveroordeelden hadden daar om gevraagd. Ze stellen dat met de dodelijke injectie met het middel midazolam die Oklahoma toedient het grondwettelijke verbod "op een wrede straf" wordt geschonden.

Het executiemiddel kwam in april 2014 onder vuur te liggen toen een terdoodveroodeelde in Oklahoma pas na 43 minuten stierf na een injectie van een gifcocktail, in plaats van de gewoonlijke tien minuten. Wegens een vaataandoening waren niet alle chemicaliën in de bloedbaan terechtgekomen. De 38-jarige gevangene, Clayton Lockett bezweek uiteindelijk aan een hartaanval. Daarop werden in Oklahoma acht maanden lang geen executies uitgevoerd.

Nadat Lockett bewusteloos was verklaard, begon hij hevig te kronkelen, naar adem te happen en te mompelen. Gevangenispersoneel schermde het tafereel af met een gordijn en zette de executie stop. Lockett stierf binnen een uur alsnog aan een hartaanval.

Bij de drie gedetineerden die om het herzien van de executiemethode hebben gevraagd, zou tussen 29 januari en 5 maart de doodstraf worden voltrokken. "We zijn tevreden dat het hooggerechtshof zich over het dossier buigt", zo liet de advocaat van de terdoodveroordeelden, Dale Baich, weten. "De executiemethode in Oklahoma kan geen menselijke executie garanderen, zelfs niet indien correct toegepast", luidde het. Het is niet bekend of hun executie nu wordt opgeschort. Vermoedelijk doet het hooggerechtshof eind juni een uitspraak over de wijze van executeren in Oklahoma.