Hooggerechtshof Pakistan spreekt ter dood veroordeelde christen vrij

Aanhangers van de islamitische partij protesteren tegen de vrijlating van Asia Bibi.
EPA Aanhangers van de islamitische partij protesteren tegen de vrijlating van Asia Bibi.
Het Hooggerechtshof in Pakistan heeft vandaag een vrouw vrijgesproken die in 2010 veroordeeld was tot de doodstraf wegens godslastering. Het gaat om de christen Asia Bibi.

Asia Bibi kreeg in 2010 de doodstraf na een discussie met een moslima over een glas water op een boerderij, waarbij ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd. De vrouw heeft altijd haar onschuld staande gehouden. 

Opperrechter Saqib Nisar boog zich in hoger beroep over de zaak van Bibi en oordeelde dat ze onmiddellijk moet worden vrijgelaten zolang ze niet van een ander misdrijf wordt beschuldigd. “Ze is vrijgesproken voor elke aanklacht”, aldus rechter Saqib Nisar.

Misbruik van wet op blasfemie

Volgens critici wordt de wet op blasfemie geregeld misbruikt om religieuze minderheden te vervolgen. Bibi's zaak is dan ook een bron van verdeeldheid in Pakistan. Twee politici die de vrouw probeerden bij te staan, werden vermoord.

Een extreme islamistische partij heeft al straatprotesten aangekondigd als Bibi zou worden bevrijd of als haar straf zou worden verminderd.

Paus

Ook internationaal zorgde Bibi's veroordeling voor verontwaardiging. De vorige en huidige paus spraken hun afkeer uit over het vonnis. Een van haar kinderen had een ontmoeting met paus Franciscus.

Ashiq Mesih (R) en Eisham Ashiq, de dochter en echtgenoot van Asia Bibi.
AFP Ashiq Mesih (R) en Eisham Ashiq, de dochter en echtgenoot van Asia Bibi.26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maurice Verheyen

  Eindelijk eens goed nieuws. Doet me sterk denken aan de inquisitie in de middeleeuwen. Ondertussen zijn ze daar dan ook beland, ondankt hun westerse technologie die ze aanbidden.

 • Lieven Cleymans

  En dit zijn land En waar wij economische en diplomatieke relaties mee hebben?

 • Mark Wijgers

  Pakistan, een mensonterende moslimstaat waar vrouwen en meisjes massaal ongestraft misbruikt worden. Er zijn 4 mannelijke getuigen nodig om een verkrachting te bewijzen voor de rechtbank , zelf de zus van de voormalig presidente werd ongestraft verkracht om de president onder druk te zetten.

 • schevernels diana

  En wij moeten maar toehoren: het onze CULTUUR!!!

 • evelyne dewulf

  voor een glas water... Jezus kreeg water van een samaritaanse vrouw, niettegenstaande joden en samaritanen geen contact mochten hebben met elkaar. dit verhaal staat voor vredelievendheid. dit voorval hier zegt weer veel over godsdiensten in het algemeen. hoelang moeten zij nog getolereerd worden? als die vrouw vrijgelaten wordt, is er een grote kans dat ze gelyncht wordt... wanneer wordt er recht gesproken voor de twee vermoorde politici?!