Hoofdrolspeler in Oekraïne-affaire: “Trump wist wat er gaande was”

Lev Parnas.
REUTERS Lev Parnas.
Een van de hoofdrolspelers in de Oekraïne-affaire rond Donald Trump stelt dat de Amerikaanse president wel degelijk op de hoogte was van wat ze daar uitspookten. “Hij liegt als hij zegt dat hij niet wist wat zijn advocaat Rudy Giuliani en ik in Oekraïne deden”, klinkt het. “Ik zou niets doen zonder zijn toestemming.” Lev Parnas deed zijn uitspraken in een interview met de zender MSNBC. 

Parnas werkte met Giuliani samen om schadelijke informatie over Trumps Democratische rivaal Joe Biden boven water te halen. Hij werd vorig jaar in de VS aangehouden in verband met een zaak rond financiering van verkiezingscampagnes.  Trump zei vervolgens dat hij niet wist wie Parnas was, nochtans bestaan er foto’s van de drie mannen samen.

Parnas kreeg naar eigen zeggen van Giuliani de opdracht om aan Oekraïne duidelijk te maken dat alle Amerikaanse hulp aan het land zou worden opgeschort als er geen onderzoek naar Biden zou komen. “President Trump wist precies wat er gaande was”, zegt hij. Volgens hem werd ook vicepresident Mike Pence erbij betrokken. Zo zou een reis van Pence naar Oekraïne om de inauguratie van president Volodimir Zelenski bij te wonen zijn geannuleerd om te laten zien dat het de Amerikanen menens was.

Parnas gaf geen bewijzen voor zijn beschuldigingen aan het adres van Trump en zijn administratie. 

Witte Huis

De woordvoerster van het Witte Huis, Stephanie Grisham, wees de uitspraken van Parnas van de hand. “De president heeft gezegd dat hij hem niet kende”, aldus Grisham aan de zender Fox News. Wat Giuliani aan Parnas gezegd heeft, heeft niets met de president te maken en was “zeker” geen aanwijzing van de president. Ze stelde Parnas nog voor als een dubieus persoon. “Het is betreurenswaardig dat hij nu de mediatoer opgaat”, aldus de woordvoerster.

Het interview is uitgezonden op dezelfde dag dat de Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden naar de Senaat stapten om de twee impeachment-artikels tegen Trump te overhandigen. De Democraten stellen dat Trump zijn ambt heeft misbruikt om Oekraïne onder druk te zetten. De Democraten beschuldigen Trump ook van belemmering van het Congres.

Rudy Giuliani en Donald Trump.
EPA Rudy Giuliani en Donald Trump.17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jacky Vanderplas

  De amerikanen krijgen beetje bij beetje hun vrijheden terugdie obama heeft afgenomen .Daarentegen zitten wij hier met een tildonk en onbetaalbaar levendonderhoud en totaal geen rechten de staat moeit zich met alles dus die heeft het voor het zeggen .amerikanen kunnen nog over zichzelf beschikken.

 • Diane Bernaerts

  Filip Vanlaeken: Biden heeft niets mispeuterd, dus hoe zou Oekraïne hem in hun greep kunnen krijgen? Het is wél een feit dat nu Poetin de president van de VS in zijn greep heeft.

 • Kevin Noël

  Trump doet goed werk. Daarom ook dat op zeer korte termijn zo goed als alle republieken achter hem stonden. Verkozen door zicht af te zetten van het establishment en daarna de partij volledig achter u krijgen dan ben je slim en goed bezig. De democraten graven hun eigen graf...links democraten maken sowieso geen schijn van kans en Trump maakt gehakt van sleepy Joe.

 • Gerry Cle

  Dat de republikeinen Trump blijven steunen na alles wat er over hem geweten is zullen ze zich nog beklagen.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Filip Vanlaeken, wat heeft Biden te maken met de afzettingsprocedure van Trump ? Trump wordt geviseerd om wat hij gedaan heeft en niet om de persoon Biden. Biden is het onderwerp van de zaak. Het is de actie van Trump die onwettig is. Trouwens Biden is geen president.