Hoofdrolspeler in Nobelprijs-schandaal schuldig aan verkrachting: twee jaar cel

AFP
De spil in het schandaal rond het comité dat de Nobelprijs voor de Literatuur toekent, is in Zweden schuldig bevonden aan verkrachting. Een Zweedse rechtbank veroordeelde Jean-Claude Arnault, de echtgenoot van een lid van de Zweedse Academie, tot een gevangenisstraf van twee jaar.

De inmiddels 72-jarige Arnault vergreep zich volgens aanklagers zeven jaar geleden aan het slachtoffer. Volgens berichten in Zweedse media hebben veel meer vrouwen de man seksueel grensoverschrijdend gedrag verweten, maar hij is uiteindelijk alleen vervolgd voor deze verkrachtingszaak. Andere feiten waren al verjaard of konden niet bewezen worden.

Elisabeth Massi Fritz, de advocate van het slachtoffer.
AFP Elisabeth Massi Fritz, de advocate van het slachtoffer.

Het schandaal rond Arnault leidde tot een crisis binnen de Academie. Hij was in de media ook in verband gebracht met het lekken van namen van Nobelprijswinnaars. Meerdere leden van de Academie namen uit protest ontslag en de toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur werd afgeblazen. Deze week worden wel andere Nobelprijzen toegekend.

Rechter Gudrun Anteman.
REUTERS Rechter Gudrun Anteman.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Guy Soetewey

    Had (Heeft) hij geen voorbeeld functie??? 20 jaar was goed voorbeeld geweest.

  • Ivan Willems

    Ik kan en wil niet begrijpen waarom in dit geval, dit uitschot maar twee jaar krijgt voor verkrachting. Mij lijkt het juist dat vrouwen géén éérste, tweede, maar derderangs burgers zijn (en dan nog)!!!!Rechters zijn overal hetzelfde. Te zot om los te lopen.