Hoofdkwartier politie Dallas onder vuur genomen, politie schiet aanvaller dood

Het hoofdbureau van de politie in de Amerikaanse stad Dallas is vandaag onder vuur genomen vanuit een gepantserde wagen. Buiten het gebouw werden later explosieven aangetroffen, berichtten Amerikaanse media. De politie heeft de vijftigjarige aanvaller later op de dag doodgeschoten.

Ruiten en meubels vlogen aan diggelen, patrouilleauto's met agenten in werden geraakt. Volgens politiechef David Brown sloegen kogels in op een plek waar kort daarvoor nog iemand had gezeten. "Hij wou politieagenten doden. We hebben veel geluk gehad dat het hem niet gelukt is", zegt Brown.

Aanvankelijk hielden de autoriteiten er op basis van getuigenverklaringen rekening mee dat er meerdere mensen betrokken waren bij de schietpartij, ook omdat er zoveel schoten afgevuurd werden, en uit veel verschillende richtingen. Maar dat bleek niet waar.

Achtervolging
Na de schietpartij bij het politiebureau sprong de man in de wagen. Daarop ontstond een grote achtervolging, waar tientallen politiewagens bij betrokken waren. De verdachte stopte uiteindelijk zelf bij een fastfoodrestaurant in de plaats Hutchins ten zuiden van Dallas. Daar schoot hij op de politie om zich daarna in de bus te verschansen. De politie gebruikte een zwaar geweer om de wagen onklaar te maken.

Ook werd urenlang telefonisch onderhandeld met de bestuurder van het voertuig. Bij die onderhandelingen zou de schutter zichzelf geïdentificeerd hebben en bedreigingen geuit hebben. Hij zou ook zeer onsamenhangend gesproken hebben.

Doodgeschoten
De man zou de politie hebben verteld dat hij gewond was, berichtte The Dallas Morning News. Volgens politiebaas Brown zei de schutter dat hij politiemensen wilde opblazen omdat ze "zijn kind afpakten en hem ervan beschuldigden een terrorist te zijn''. Toen het contact afgebroken werd, loste de scherpschutter zijn schoten. Lange tijd was onduidelijk of de verdachte nog leefde. De politie zette een robot in om de bus te controleren omdat de man had verklaard dat er explosieven in het voertuig lagen.

Verdacht pakket
Rond het politiebureau werden meerdere verdachte pakketjes gevonden. Zo werd een tas gevonden onder een afvalcontainer. Een ander verdacht pakketje werd aangetroffen op de parkeerplaats van het gebouw. Zeker een pakket ontplofte toen een robot werd ingezet om het te verplaatsen.

Het motief van de man is onduidelijk. De autoriteiten sluiten terrorisme wel uit. De man zou in een familiaal rechtsgeschil verwikkeld zijn, klinkt het nog.

AP
AFP
AP
EPA
AP
AP
AP
AP