Hoofd van militaire overgangsraad in Soedan stapt op

Ahmed Awad Ibn Auf (links) naast de afgezette Soedanese president Omar al-Bashir.
AFP Ahmed Awad Ibn Auf (links) naast de afgezette Soedanese president Omar al-Bashir.
In Soedan treedt het hoofd van de pas geïnstalleerde militaire overgangsraad, Ahmed Awad Ibn Auf, al na een dag af. Hij maakte zijn beslissing tijdens een korte toespraak op de staatstelevisie bekend.

Ahmed Awad Ibn Auf was onder de vroegere president Omar al-Bashir minister van Defensie en vicepresident. Al-Bashir, die 30 jaar aan de macht was, werd gisteren afgezet na maandenlange dodelijke protesten tegen zijn regime. De betogingen tegen het establishment hielden echter ook na de machtswissel aan omdat de manifestanten vonden dat de coupplegers te dicht aanleunden bij al-Bashir.

De generaals wezen de kritiek op hun machtsovername af en stelden dat het niet hun ambitie was om zich "aan de macht vast te klampen". De militaire overgangsraad zou twee jaar aan het roer van het land blijven, waarna er verkiezingen zouden komen.

Vandaag zag Ibn Auf zich toch genoodzaakt om een stap opzij te zetten. "Dit is in het belang van onze natie", zei hij tijdens zijn toespraak. "Dit land heeft een groot volk en een groot leger." De generaal uitte zijn wens dat beide zouden samenwerken. Ibn Auf duidde ook zijn opvolger aan. Het gaat om luitenant-generaal Abdel Fattah Abdelrahman Burhan, de huidige inspecteur-generaal van het leger.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.