Hoofd Navy SEALs: "Tijd om voetballertjes uit grot te redden is "beperkt"

EPA
De Thaise Navy SEALs die de voetbalploeg uit het grottencomplex in Mae Sai proberen te redden, komen stilaan in tijdnood. Dat heeft hun commandant Arpakorn Yookongkaew vanochtend gezegd. Aanvankelijk werd nog gedacht aan een scenario dat de jongeren en hun coach maandenlang in de grot zouden kunnen wachten tot het water weer zou zakken, maar dan moet er meer zuurstof voorzien worden. Vannacht kwam een duiker zelf om het leven door zuurstofgebrek.

"We kunnen niet langer wachten tot alle condities juist zitten, want de huidige situatie zet ons onder druk", zei Arpakorn Yookongkaew. "Eerst gingen we er nog van uit dat we de kinderen lange tijd in leven konden houden waar ze nu zitten, maar intussen is er heel wat veranderd. We zijn beperkt in tijd". Het hoofd van de Thaise SEALs wou daar verder niet over uitweiden.

Feit is dat het zuurstofniveau in de grot waar het voetbalteam vastzit, gedaald is tot amper 15 procent, terwijl dat 21 procent zou moeten zijn. Dat komt door tientallen reddingswerkers die ook in de grotten zitten. De 38-jarige voormalige Navy SEAL-duiker Saman Kunan overleed vannacht in de Thuam Luang-grot. Kunan had zich als vrijwilliger aangeboden en had zuurstofflessen aan de rotswand bevestigd. Maar hij verloor op de terugweg zelf het bewustzijn door een gebrek aan zuurstof. Zijn duikpartner slaagde er niet in hem nog te reanimeren. "Maar ook al hebben we iemand verloren, we blijven vertrouwen hebben in ons werk", zei Yookongkaew. 

Topprioriteit is nu zuurstof te blijven voorzien voor de voetbalploeg. Er werd al een ventilatiepijp aangelegd van de grotingang tot aan het commando in kamer 3. Van daar is het nog eens zo'n 1,7 kilometer tot de spelonk waar de jongens zitten. Bedoeling is dat vandaag te kunnen afwerken. Pas dan kunnen de jongeren eventueel nog een maand of vier overleven, tot het einde van de moesson.

Saman Kunan, de vrijwillige duiker die om het leven kwam.
Facebook Saman Kunan, de vrijwillige duiker die om het leven kwam.

Twee jongens en de coach zelf zouden intussen overigens door ondervoeding uitgeput zijn en te zwak zijn om de gevaarlijke tocht naar buiten af te leggen.

Op de vraag hoe de kinderen veilig uit de grot zouden kunnen worden begeleid, terwijl een ervaren duiker het zelf niet haalde, zei Yookongkaew dat ze sowieso meer voorzorgsmaatregelen nemen met de jongeren. De geoefende duikers doen er zes tot zeven uur over om vanuit het commando in de derde kamer - op zo'n twee kilometer van de ingang - heen en terug te gaan naar de plaats waar de voetbalploeg zit. 

De ouders zijn uiteraard heel ongerust over het lot van hun kinderen.
EPA De ouders zijn uiteraard heel ongerust over het lot van hun kinderen.

Gisteren werd de toestand ingeschat als te gevaarlijk om de reddingsoperatie te starten. Voor vandaag blijf het afwachten. Morgen zou het twee weken zijn dat het onfortuinlijke gezelschap vastzit. Het zou dan ook opnieuw beginnen regenen, waardoor de grotten weer zullen onderlopen. Er wordt momenteel nog massaal veel water uit de onderaardse gangen gepompt, maar er blijven grote stukken op het bevrijdingstraject waar de jongeren, die niet kunnen zwemmen, onder water zullen moeten.

Apakorn Yukongkaew.
EPA Apakorn Yukongkaew.
De persconferentie vanochtend werd druk bijgewoond.
EPA De persconferentie vanochtend werd druk bijgewoond.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steve Van der Vekens

  Ik vrees voor het ergste.

 • gilberte Vergaelen

  Waarom gaat Amerika en Rusland die mensen niet helpen? Dat zou pas een heldendaad zijn

 • jo dierckx

  Hopelijk lukt het, veel succes voor de redders

 • Rita Van Driessche

  kunnen ze geen capsule maken waarin genoeg zuurstof zit en waterdicht is en die klein mannekes 1 per 1 zo begeleiden door het water ,met twee duikers?