Hoofd grensbewaking in VS wil "nieuwe aanpak" nadat jongen (8) uit Guatemala sterft in gevangenschap

EPA
Het hoofd van de US Customs and Border Protection (CBP) zei vandaag dat zijn agentschap meer geld moet krijgen voor medische verzorging, na de dood van Guatemalaanse jongetje (8) dat door de VS werd vastgehouden. Kevin McAleenan riep op tot "een andere aanpak", aangezien de detentiecentra aan de Amerikaanse grenzen decennia geleden voor alleenstaande mannen werden gebouwd en niet voor kinderen en minderjarigen.

"Onze stations zijn niet gebouwd voor de groep die vandaag oversteekt", zei hij in een interview met zender CBS. "We hebben een andere aanpak nodig. We hebben hulp nodig van het congres, we moeten medische zorg en geestelijke gezondheidszorg voor kinderen in onze faciliteiten opnemen", zei McAleenan, die de dood van het jongetje "verschrikkelijk" noemde. De CPD heeft ook bijkomende medische onderzoeken opgedragen bij alle kinderen die het vasthoudt.

Het Guatemalaanse jongetje is al het tweede kind dat stierf in Amerikaans gevangenschap deze maand, nadat eerder een 7-jarig meisje -dat ook uit Guatemala afkomstig was- omkwam. Bij het jongetje werd maandag een gewone verkoudheid vastgesteld, nadat een grensbewaker had opgemerkt dat het kind "glanzende ogen" had. Hij stierf om iets voor middernacht.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim Goossens

  Waarom blijven mensen het opsluiten van kinderen verdedigen ??? Zijn we echt zover aan het afglijden naar onverschilligheid en egoïsme dat alle menselijkheid verdwijnt ???

 • Jan Verstrepen

  En in hun land van oorsprong vallen ze als de vliegen er is niet eens een medische sociale beleid.

 • Chris Deckers

  Toch vreemd dat Mexico binnen de 3300 km op zijn grondgebied niets hoeft te doen met zieke vluchtelingen of kinderen en als ze 1 meter op Amerikaans grondgebied zijn en sterven, dan is Amerika plots de schuldige zwarte piet. Ik snap ook niet dat ze allemaal naar zo een slecht land willen. Eigenlijk is gewoon elk land ter wereld béter als ik het allemaal zo hoor. Cuba bereik je vanuit Guatemala met een bootje binnen 3 dagen bijvoorbeeld.

 • Fons Casteels

  En hoeveel kinderen zijn er omgekomen door ziekte en/of uitdroging tijdens de grote trek van Honderas, Guatemala e.a. naar Amerika? Mogen we dat ook vernemen?