Hoofd Duitse nationale veiligheidsdienst: "Geen bewijs voor klopjachten op migranten in Chemnitz"

Het hoofd van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) twijfelt of bij rechtse betogingen in Chemnitz klopjachten zijn geweest op buitenlanders.
EPA Het hoofd van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) twijfelt of bij rechtse betogingen in Chemnitz klopjachten zijn geweest op buitenlanders.
Het hoofd van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) twijfelt of bij rechtse betogingen in Chemnitz klopjachten zijn geweest op buitenlanders. Volgens Hans-Georg Maassen is er geen belastbaar bewijs dat dergelijke klopjachten hebben plaatsgevonden. Dat zegt hij vandaag in de Duitse krant Bild.

Tegenover Bild verklaarde Maassen dat er geen "belastbare informatie is dat dergelijke klopjachten hebben plaatsgevonden". "De autenticiteit van de video die op het internet circuleert, met beelden van agressie op mensen van buitenlandse afkomst, is niet aangetoond."

"Er zijn goede redenen om aan te nemen dat het om intentioneel foute informatie gaat, om eventueel de aandacht van de publieke opinie af te leiden van de moord in Chemnitz", aldus de topman van de inlichtingendienst. In de Duitse stad werd een 35-jarige man met messteken om het leven gebracht door twee vluchtelingen. Een Irakees en een Syriër werden hiervoor in voorhechtenis geplaatst.

Gebrek aan betrouwbare inlichtingen

"Ik deel de twijfels over de verslaggeving in de media over de collectieve klopjachten van uiterst rechts in Chemnitz", aldus de voorzitter van het Bundesamt für Verfassungsschutz. "Wij hebben geen betrouwbare inlichtingen dat dergelijke klopjachten hebben plaatsgevonden."

Er zijn goede redenen om aan te nemen dat het om intentioneel foute informatie gaat

Hans-Georg Maassen

Bondskanselier Angela Merkel en haar regeringswoordvoerder Steffen Seibert hadden gesproken over "klopjachten" en "haat op straat" dat "niets te maken heeft met een rechtsstaat". Dat werd ook al tegengesproken door haar CDU-partijgenoot Michael Kretschmer, de minister-president van Saksen, maar Seibert herhaalde zijn stelling. Beelden tonen "zeer duidelijk haat en ook het achtervolgen van onschuldige mensen". Daarvan moet men afstand nemen. "Daarmee is alles gezegd." 
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Laetitia Dubois

  Deze hoofd van veiligheidsdienst lijkt onderdruk of onder de orders te zijn van extreemrechts. Ze beginnen dus zoals voorspeld ingedrongen te zijn op belangrijke funkties. De Duitsers gaan moeten dit eens grondig onderzoeken en een groot opkuis doen om extreemrechts te neutraliseren.

 • Niko Karavas

  Het lijk de VRT wel daar.

 • Marc Baeyens

  Merkel kan al even goed liegen als, als .. Poetin blijkbaar.

 • Ludovic De Beuckeleer

  men zou beter een klopjacht houden op Merkel, zij is de oorzaak van de problemen.

 • DIRK VAN DESSEL

  Even doorzichtige druk van Links als een rel starten en beginnen filmen vanaf het weerwerk, Links excelleert in framing. De VRT is er "Master" in, immer politiek-correcte propaganda met het het etiket "duiding" er op gekleefd. Daarom, kijk toch naar het VTM-nieuws, dat is veel objectief-correcter, net zoals deze gazet meestal.