Hoofd bemande ruimtevaart NASA stapt onverwachts op

REUTERS
Het hoofd van de bemande ruimtevaart van NASA is onverwachts opgestapt. Dat blijkt uit een interne memo van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Doug Loverro is een week voor de eerste bemande lancering op Amerikaanse bodem sinds 2011 gestopt met zijn werk. Een reden voor zijn vertrek werd niet meegedeeld. 

Loverro was sinds oktober 2019 het hoofd van de afdeling bemande ruimtevaart. Hij verving Bill Gerstenmaier die door, het door de regering-Trump benoemde, NASA-hoofd Jim Bridenstine in juli was ontslagen in verband met een herziening van het bemande ruimtevaartprogramma. Nu zal Loverro tijdelijk vervangen worden door Ken Bowersox, die al bij NASA werkzaam was en voormalig astronaut is.

Het doel van Loverro toen hij in oktober begon was om ervoor te zorgen dat er in 2024 weer mensen op de maan zouden staan. Waarom hij precies is opgestapt, is nog niet bekend. In de memo stelt NASA dat Loverro "enorm goed werk heeft geleverd in zijn tijd bij NASA", meldden Amerikaanse media.

De vlucht die gepland staat voor 27 mei gaat nog steeds door. Het is een vlucht in samenwerking met het bedrijf SpaceX van Elon Musk. SpaceX wil de resultaten van deze vlucht gebruiken in hun onderzoek naar commerciële vluchten. Astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley gaan met de raket de lucht in. Hoe lang ze in de ruimte blijven, is nog niet bepaald.

Sinds de spaceshuttle in 2011 op stal ging, waren de Amerikanen voor bemand ruimtetransport op Rusland aangewezen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.