Hoofd Amerikaanse veiligheidsdienst TSA moet opstappen

Reizigers in de rij voor de veiligheidscontrole in O'Hare International Airport in Chicago, Illinois.
anp Reizigers in de rij voor de veiligheidscontrole in O'Hare International Airport in Chicago, Illinois.
Een van de hoofden van de Amerikaanse veiligheidsdienst Transport Security Administration (TSA) heeft zijn functie gedwongen neergelegd. Dat heeft de onderzoekscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden via Twitter gemeld. Kelly Hoggan leidde sinds mei 2013 de veiligheidsafdeling van het overheidsorgaan.

De commissie doet onderzoek naar het functioneren van TSA en hield 12 mei een hoorzitting over de enorm lange rijen bij TSA-checkpoints waar reizigers op Amerikaanse vliegvelden mee te maken hebben.

Het vertrek van Hogan heeft mogelijk te maken met bonussen die aan hem zijn uitgekeerd, ondanks het feit dat TSA al een tijd onder vuur ligt omdat de organisatie niet naar behoren functioneert. Verschillende leden van de onderzoekscommissie uitten kritiek op TSA omdat Hogan de afgelopen 13 maanden meer dan 90.000 dollar (ongeveer 80.000 euro) in bonussen uitgekeerd heeft gekregen.

Hogan gaf leiding aan zo'n 55.000 mensen, onder hen ook de medewerkers die op meer dan 450 vliegvelden in de VS zowel mensen als bagage controleren op verboden vloeistoffen en voorwerpen. TSA heeft nog niet gereageerd op de beslissing van de commissie.