Hongkongse oppositiepartij Demosisto ontbonden wegens ongerustheid over veiligheidswet

Archieffoto. De leiders van de Hongkongse oppositiepartij Demosisto bij de introductie van de nieuwe partij. Vlnr. Agnes Chow, Joshua Wong, Shu Kei, Nathan Law, Oscar Lai, Fermi Wong en  Ng Mei-lan.
AFP Archieffoto. De leiders van de Hongkongse oppositiepartij Demosisto bij de introductie van de nieuwe partij. Vlnr. Agnes Chow, Joshua Wong, Shu Kei, Nathan Law, Oscar Lai, Fermi Wong en Ng Mei-lan.
De pro-democratiepartij Demosisto uit Hongkong heeft zichzelf dinsdagnamiddag (lokale tijd) ontbonden. Dat gebeurde nadat het Chinese parlement een omstreden veiligheidswet had goedgekeurd voor de Chinese semi-autonome regio.

"Na lange interne beraadslagingen hebben we beslist om onszelf te ontbinden en alle activiteiten stop te zetten van onze groep, gezien de omstandigheden", schrijft Demosisto op Twitter. Enkele uren eerder hadden al vier jonge partijleiders, Joshua Wong, Nathan Law, Jeffrey Ngo en Agnes Chow, bekendgemaakt dat ze uit de partij stappen.

Studenten richtten de partij op in 2014, toen de Paraplubeweging van start ging tegen de toenemende inmenging van Peking in de Britse ex-kolonie. Tot grote onvrede van Peking zetten ze zich in voor algemeen stemrecht in Hongkong. Activisten zoals Joshua Wong, die zelfs in de cel moest vanwege zijn activiteiten, liggen regelmatig onder vuur in Chinese media. Die verwijten de activisten "separatisten" te zijn, ook al pleit Demosisto niet voor onafhankelijkheid van Hongkong.

Ik ga mijn thuis, Hongkong, blijven verdedigen, tot ze me het zwijgen opleggen of me uit de weg ruimen

Joshua Wong, één van de vier jonge partijlijders van Demosisto op Facebook

Peking beschuldigt Wong er ook van dat hij handelt in het belang van buitenlandse mogendheden, omdat hij buitenlandse politieke leiders heeft ontmoet. “Ik ga mijn thuis, Hongkong, blijven verdedigen, tot ze me het zwijgen opleggen of me uit de weg ruimen", schreef Wong op Facebook.

De kritiek op de nieuwe veiligheidswet neemt intussen verder toe. "De goedkeuring van de nationale veiligheidswet is een pijnlijk moment voor de mensen in Hongkong en betekent de grootste bedreiging voor de mensenrechten in de recente geschiedenis van de stad", zei Joshua Rosenzweig, hoofd van het China-team van mensenrechtenorganisatie Amnesty International, dinsdag in een mededeling.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Paul Keulemans

    Misschien dat wij als vrije westen (sic) maar een keer duidelijk moeten maken dat we de import van Chinese produkten even stopzetten tot ze tot inkeer zijn gekomen? Scheelt in elk geval veel problemen met al die 'artikelen' die niet voldoen aan de wettelijke eisen. We hebben al genoeg gekregen vanuit die hoek, corona was echt niet nodig geweest !