Hongkongers willen opnieuw betogen ondanks verbod

Demonstranten in de luchthaven van Hongkong.
REUTERS Demonstranten in de luchthaven van Hongkong.
Ondanks een politieverbod is de protestbeweging van Hongkong van plan morgen opnieuw de straat op te trekken. De optocht vertrekt in het district Yuen Long, waar antiregeringsbetogers vorig weekend door een knokploeg werden aangevallen.

Op videobeelden was te zien hoe gemaskerde mannen in witte T-shirts de betogers met stokken en ijzeren staven aanvielen, vooral in het station Yuen Long en op treinen. Vijfenveertig mensen raakten zwaargewond.
Betogers zeiden dat bendes uit de wijk ingehuurd waren om de aanvallen uit te voeren. Ze verweten de politie niets te hebben gedaan om hen te beschermen.

De politie van Hongkong heeft betogingen voor morgen verboden omdat die volgens haar tot rellen kunnen leiden. Toch werd vrijdag op de sociale media nog altijd opgeroepen zaterdag naar Yuen Long af te zakken.

Honderdduizenden mensen manifesteren sinds weken in Hongkong tegen een wet die de uitlevering van verdachten van misdrijven aan China toelaat. De regionale regeringsleider Carrie Lam heeft de wet ondertussen "dood" verklaard, maar de manifestanten eisen dat ze formeel wordt ingetrokken.

De voormalige Britse kolonie is semi-autonoom sinds haar terugkeer naar China in 1997 en heeft meer vrijheden dan het eigenlijke China. Veel van de 7 miljoen inwoners van Hongkong vrezen dat deze vrijheden steeds meer ingeperkt worden door Peking. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.