Hongkong zet controversiële uitleveringswet door

Carrie Lam, de leider van Hongkong, liet vandaag weten dat de uitleveringswet ondanks het grootschalige protest gewoon wordt doorgezet. Lam heeft goede banden met de Chinese regering. Gisteren demonstreerden ruim 1 miljoen mensen tegen de nieuwe wet.

Volgens het voorstel zou het mogelijk worden om criminelen uit te leveren aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag werd gesloten. Daardoor zouden inwoners van Hongkong, die een aparte status hebben binnen China, voortaan ook door de Chinese overheid berecht kunnen worden. Of zo’n uitlevering er komt, moet geval per geval worden bekeken.

“Wens van het volk niet genegeerd”

Het grote protest van zondag heeft Lam een politieke crisis bezorgd. Toch laat ze weten door te gaan met de plannen. "We negeren hiermee niet de wens van het volk", zegt de leider. "We hebben goed en aandachtig geluisterd naar wat ze hebben gezegd.”

Het wetsvoorstel is het gevolg van een zaak waarbij een man op vakantie in Taiwan zijn zwangere vriendin zou hebben gedood. Hij kon niet worden uitgewezen omdat er geen uitleveringsverdrag bestaat tussen Hongkong en Taipei. Critici vrezen dat Peking van achterpoortjes in de wet gebruik zou maken om politieke tegenstanders te laten berechten. “Dit is belangrijke wetgeving die helpt om de internationale verplichtingen na te komen in gevallen van grensoverschrijdende misdaad”, aldus Lam.

lees verder onder de foto:

“Ongekende vrijheden”

De speciale administratieve regio Hongkong beschikt sinds zijn retrocessie in 1997 door Groot-Brittannië aan China over een regime met een “brede autonomie” en kan in theorie tot 2047 genieten van vrijheden die elders in China ongekend zijn. 

Ondanks het hete weer protesteerden gisteren 1 miljoen mensen tegen de wet. Dat is de grootste demonstratie sinds Hongkong in 1997 door het Verenigd Koninkrijk aan China werd teruggegeven. Er werden 100 mensen opgepakt vanwege enkele ongeregeldheden. In april kwamen volgens de organisatoren van de protesten ook al meer dan 100.000 mensen op straat tegen het wetsvoorstel.

Westen

De officiële Chinese pers zegt dat er sprake is van buitenlandse betrokkenheid bij de grote manifestatie. Ze verwijten de politieke oppositie dat die “samenspant met het Westen”. “De centrale regering zal het bestuur van Hongkong sterk ondersteunen bij de behandeling van dit voorstel zei Geng Shuang, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, vandaag. “Wij verzetten ons ten stelligste tegen elke buitenlandse beïnvloeding van het wetgevende werk in Hongkong”, voegde hij er op een persconferentie nog aan toe. 

Een vrouw heeft een poster met de tekst ‘geen uitlevering’ op haar paraplu geplakt.
Photo News Een vrouw heeft een poster met de tekst ‘geen uitlevering’ op haar paraplu geplakt.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Munster

  We zien hoe ons eigen Westers democratisch model aanhikt tegen de vereisten van deze tijd en hoe onze volksvertegenwoordigers uitgroeien tot politieke dynastieën en clans die alleen op postjes uit zijn. Maar toch gaan we dat model nog gaan opdringen aan andere culturen. Laat ons eerst voor eigen deur vegen en zorgen dat we eerst zelf een parlement krijgen dat geen gepriviligieerd clubje is. Ik stel een parlementair systeem voor waarbij de parlementsleden geloot worden als bij een asisenjury.

 • Claude Van Isterdael

  Binnenkort doen de Chinezen zoals de Russen in de Krim, annexeren, de beloftes van hun "brede autonomie" en actuele vrijheden zijn reeds lang een doorn in het oog van de regering in Peking !

 • Michel de Coorebyter

  Velen zijn eerder anti Amerikaans dan anti Chinees, maar dit zal hen nog uiterst zuur uitbreken. Het westers democratisch model en dito rechten van de mens werkt gewoon niet in China.

 • Jef Heffens

  Wie dacht dat de dictatoriale partij zijn woord ging houden over de afspraken toen Hong Kong deel werd van China was wel zeer naïef. Ook in Hong Kong zullen burgers die geëvalueerd worden als afwijkend verdwijnen. Vanaf een bepaald niveau op de maatschappelijk ladder krijg je geen proces of straf maar je verdwijnt, want die burger zouden in staat kunnen zijn zich te verdedigen als ze onrechtvaardig behandeld worden door de partij.

 • Dimitri Clicque

  @jurgenmaes, nee zeveren doen ze niet. China martelt tot gedwongen bekentenissen. Zelf als een grote groep niet akkoord is. Desnoods met tanks erdoor...