Hongkong vecht voor autonomie: zondag nieuwe protesten gepland

De inwoners van Hongkong vechten voor hun autonomie.
Photo News De inwoners van Hongkong vechten voor hun autonomie.
Hongkong is in shock. De brute reactie van de politie op de protesten van deze week kwam onverwacht. Maar net daardoor lijken de betogers vastberaden. “Het gaat om de toekomst van dit land”, klinkt het.

Het verzet tegen de omstreden uitleveringswet is geen­szins voorbij. Zondag vindt al een nieuwe betoging plaats. De manifestanten zullen een mars houden van Victoria Park tot het metrostation Admiralty, waar de regerings- en parlementsgebouwen  gelegen zijn.

Bij protesten kwam het woensdag tot rellen tussen de politie en betogers, die met tienduizenden op straat waren gekomen. Daarbij raakten zeker 81 demonstranten en 22 agenten gewond, 11 betogers werden opgepakt. De ordediensten zetten onder meer traangas en waterkanonnen in en vuurden met rubberkogels. Ook afgelopen zondag manifesteerden de Hongkongers al massaal tegen de omstreden wet. Schattingen variëren tussen honderdduizenden en één miljoen deelnemers.

150 jaar bezit van Verenigd Koninkrijk
De betogers zijn niet opgezet met een omstreden wetsontwerp van de pro-Chinese regering waardoor het mogelijk zou worden om criminelen uit te leveren aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag werd gesloten. Daardoor zouden inwoners van Hongkong voortaan ook door de Chinese overheid berecht kunnen worden.

Hongkong, dat momenteel ongeveer 7 miljoen inwoners telt, was tot 1997 ruim 150 jaar in het bezit van het Verenigd Koninkrijk. Toen droegen de Britten het gebied over aan China, waarbinnen het nu nog steeds een eigen wettelijk en bestuurlijk systeem heeft. Tegenstanders van de nieuwe uitleveringswet vrezen voor de autonomie van Hongkong.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.