Hongkong ook op kerst in de ban van protesten

REUTERS
In Hongkong is het ook op Kerstmis opnieuw op verschillende plaatsen onrustig. In een winkelcentrum in de wijk Sha Tin gebruikten politieagenten in burger een matrak tegen betogers. Aan Langham Place is zeker één persoon opgepakt. Vermoedelijk blijft het de hele dag onrustig.

Eerder vandaag  was de politie reeds mensen aan het tegenhouden en fouilleren die uit een winkelcentrum nabij Langham kwamen, terwijl omstanders slogans tegen de politie riepen. 

De oproerpolitie probeerde betogers uiteen te drijven in winkelcentra in zeker drie wijken van de stadsstaat. De betogers hadden opgeroepen tot een “Shop with You”-actie, bedoeld om doodgewone activiteiten zoals winkelen te verstoren.

Schermutselingen op kerstavond

Ook op kerstavond waren er protesten en schermutselingen tussen demonstranten en politie. In de drukke wijken Tsim Sha Tsui en Mong Kok, populair bij shoppers en toeristen, werden marsen door winkelcentra gehouden. Betogers riepen er slogans, zongen parodieën op kerstliedjes en viseerden zaken die banden hebben met Peking. Die acties kregen ook een vervolg op straat. 

De politie gebruikte traangas, pepperspray, het waterkanon en andere middelen om de protesten de kop in te drukken. Het was de eerste keer deze maand dat de politie weer traangas gebruikte, na de kalmere periode die volgde op de winst van de pro-democratiegroeperingen bij de verkiezingen van november.

De mensenrechtenorganisatie Hong Kong Watch beweerde dat de politie brutaal had opgetreden tegen “vreedzame shoppers en betogers” in Tsim Sha Tsui en andere delen van de stad, maar “niets is verder van de waarheid”, aldus een woordvoerder van de regering in Hongkong. “Er werd slechts minimaal geweld ontplooid in antwoord op de flagrant onwettige activiteiten van de gewelddadige betogers op kerstavond.”

Inmenging door China

De eerste protesten in Hongkong dateren van ongeveer een half jaar geleden en waren het gevolg van onvrede over een wet die meer inmenging door China toeliet. Die wet is ingetrokken, maar intussen is een bredere protestbeweging ontstaan. De manifestanten kanten zich tegen de toenemende invloed van Peking en vragen meer democratie en een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld bij vorige manifestaties. 

AP
AP
REUTERSReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.