Hongkong-activist Nathan Law (27) vlucht naar Londen

Nathan Law, foto uit 2018.
AP Nathan Law, foto uit 2018.
Een van de bekendste jonge activisten voor meer democratie in Hongkong is naar Londen gevlucht. Dissident Nathan Law was begin deze maand uit de voormalige Britse kolonie vertrokken na het besluit van de Chinese machthebbers om hun greep op de metropool te versterken.

De eerste weken hield Law zijn verblijfplaats geheim uit vrees voor zijn veiligheid. Maar hij heeft maandag, op zijn 27e verjaardag, op Facebook bekendgemaakt dat hij naar Groot-Brittannië is uitgeweken.

Activist Law was een van de oprichters van Demosisto, een partij die werd ontbonden als gevolg van de nieuwe antidemocratische wetten in Hongkong. De strengere regels leidden ook meteen tot arrestaties van demonstranten. Law raakte bekend door de grote studentenbetogingen in 2014. 

Het Verenigd Koninkrijk besliste eerder om de toegang tot het Britse staatsburgerschap uit te breiden voor inwoners van Hongkong. Een reactie op de nieuwe, 
omstreden veiligheidswet die China er heeft ingevoerd. De Chinese ambassadeur in Londen beschuldigde de Britten begin deze maand van “flagrante inmenging in de Chinese binnenlandse zaken”. 

Lees ook:  “Grootmachtenconflict tussen VS en China niet langer uit te sluiten” (+)

Demonstranten in Parijs trokken dit weekend de straat op om de verscherpte veiligheidswet in Hongkong aan te kaarten. Door de wet verscherpt Peking de invloed in de voormalige Britse kroonkolonie. ’Separatisten' riskeren vanaf nu een levenslange celstraf.
Photo News Demonstranten in Parijs trokken dit weekend de straat op om de verscherpte veiligheidswet in Hongkong aan te kaarten. Door de wet verscherpt Peking de invloed in de voormalige Britse kroonkolonie. ’Separatisten' riskeren vanaf nu een levenslange celstraf.
Photo News
Photo News2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Alfons Vanacker

    Dat ze maar allemaal vertrekken, HK kan weer normaal worden. De nieuwe wetten zijn niets meer of minder dan in andere landen.

  • johan fransaert

    als je politiek actief bent in het huidige Hong Kong ben je beter af in Europa momenteel en hetzelfde kan gezegd worden van alle universitairen aldaar.