Ga naar de mobiele website
^ Top

Hongerstaking tegen folteringen in Georgische gevangenissen

ap
In Georgië zijn verscheidene gedetineerden een hongerstaking begonnen uit protest tegen het politiegeweld en folterpraktijken in de gevangenissen. Dat meldt het persagentschap Interpress vandaag.

Een Georgische tv-zender die banden heeft met de oppositie, publiceerde deze week beelden over folteringen in Georgische gevangenissen. Verscheidene gedetineerden in de zuidelijke Kaukasus-republiek bevestigden later de zware beschuldigingen tegen de cipiers. Elke dag zouden de bewakers willekeurig twee gevangenen uitzoeken en die dan zwaar in elkaar slaan. Dat gebeurde onder meer in een gevangenis in de hoofdstad Tbilisi.

Hongerstaking
De gedetineerden mochten voorts hun belagers nooit aankijken. En de videobeelden tonen ook verkrachtingen van gevangenen. Uit protest tegen die praktijken trokken deze week duizenden studenten de straat op. Diverse gevangenen zijn intussen een hongerstaking begonnen.

Sancties
Een moeder van een van de gevangenen getuigde vandaag dat haar zoon regelmatig mishandeld wordt. De nieuwe minister van het Gevangeniswezen, Georgi Toegoesji, beloofde hard op te treden tegen de verantwoordelijken. Gewezen president Edward Sjevardnadze veroordeelde de gebeurtenissen scherp. De huidige staatsleider Micheil Saakasjvili komt in steeds nauwere schoentjes te zitten.

afp
afp
afp
afp
Meer over


Gesponsord

Meld een bug