Hongersnood dreigt in Zuid-Soedan

EPA
In Zuid-Soedan, waar sinds drie maanden een bloedig conflict woedt, dreigt hongersnood, zo hebben de speciale gezanten van de Europese Unie en de Verenigde Staten voor deze regio vandaag gewaarschuwd in Addis Abeba.

Het staakt-het-vuren dat eind januari werd ondertekend, wordt niet nageleefd door de oorlogvoerende partijen, wat tot "duizenden bijkomende doden geleid heeft en tot een verslechtering van de humanitaire toestand, waarbij Zuid-Soedan mogelijk met hongersnood te kampen krijgt", aldus Donald Booth, de speciale gezant van de VS.

"Als het zo voortgaat, dreigt het schrikbeeld van de hongersnood", voegde Alexander Rondos eraan toe, de EU-vertegenwoordiger voor de Hoorn van Afrika. "De regenperiode komt eraan en als niemand kan gaan planten, zullen er over enkele maanden onvoldoende voorraden zijn."

De twee gezanten spraken in de Ethiopische hoofdstad op een topbijeenkomst georganiseerd door de Oost-Afrikaanse organisatie IGAD (Intergovernmental Authority on Development), die bemiddelt in het conflict in Zuid-Soedan. Het conflict heeft al duizenden mensenlevens geëist en bijna 900.000 mensen op de vlucht gedreven. In het Zuid-Soedanese conflict staan regeringsgetrouwe troepen tegenover muitende militairen die zich aangesloten hebben bij ex-vicepresident Riek Machar.