Hongarije wil leger inzetten tegen vluchtelingen

Hongarije stuurt begin september 2.106 extra politieagenten naar de Servische grens om er de vluchtelingenstroom te controleren die de voorbije dagen een recordniveau heeft bereikt. Dat heeft de chef van de Hongaarse politie gemeld. Gisteren meldde zich een recordaantal van 2.533 mensen aan de Hongaars-Servische grens. De Hongaarse regering overweegt het leger in te zetten om de landsgrenzen te versterken.

Nu al voeren er meer dan 1.000 Hongaarse agenten patrouilles uit aan de grens om asielzoekers te onderscheppen.

Vandaag was er trouwens een incident in een opvangcentrum in het Hongaarse Roszke, vlak bij de grens met Servië. Volgens een politiewoordvoerder wilden zo'n 200 asielzoekers het centum verlaten zonder dat er digitale vingerafdrukken van hen waren genomen. Omdat de migranten maar bleven roepen en niet rustig werden, zette de politie traangas in.

Parlementair debat

Volgens een woordvoerder van de Hongaarse regering moet er dringend een parlementair debat gehouden worden over de mogelijke inzet van het leger. "De beslissing om het leger in te zetten, kan enkel door het parlement genomen worden", zegt Zoltan Kovacs.

Volgens hem zijn de regering en de nationale Veiligheidsraad er alvast van overtuigd dat het leger een meerwaarde kan betekenen voor het versterken van de landsgrenzen.

Verder heeft de regering een grote campagne gehouden die de vreemdelingen op Hongaarse bodem moet waarschuwen dat ze geen werk van het eigen volk mogen afnemen.

Premier Viktor Orban heeft 32 miljoen euro uitgetrokken om een hek op de grens met Servië te zetten.

Dagelijks proberen ook tot tweeduizend asielzoekers via Macedonië naar Hongarije te reizen. Van daaruit willen de meesten verder trekken naar het noorden, vooral naar Duitsland.

Het leger kan een meerwaarde betekenen voor het versterken van de landsgrenzen

Woordvoerder Hongaarse regering
Syrische vluchtelingen kruipen onder prikkeldraad op de Servisch-Hongaarse grens in de buurt van Roszke
AP Syrische vluchtelingen kruipen onder prikkeldraad op de Servisch-Hongaarse grens in de buurt van Roszke

Servische premier: "Het wordt nog erger"

De Servische premier Aleksandar Vucic stelt dat ongeveer 10.000 migranten door het land trekken en dat hun verblijf in Servië verlengd wordt nu Hongarije het hek afwerkt. "De situatie zal nog erger worden wanneer het winter wordt. We bereiden er ons op voor dat we dubbel zoveel mensen moeten opvangen", verklaarde Vucic in de Frankfurter Allgemeine.

Hongarije ligt centraal op de vluchtroute die Syriërs, Irakezen en Afghanen nemen. Het land, dat lid is van de Schengenzone, is begonnen met de bouw van een drie meter hoog hek langs de 175 km lange grens met Servië.

We bereiden er ons op voor dat we in de winter dubbel zoveel mensen moeten opvangen

Servische premier