Hongarije wil 4 meter hoog hek langs Servische grens

Een Kosovaarse vrouw probeert de grens tussen Servië en Hongarije over te steken.
REUTERS Een Kosovaarse vrouw probeert de grens tussen Servië en Hongarije over te steken.
De Hongaarse regering heeft beslist om de grens met Servië te sluiten vanwege de toestroom van migranten. Daarnaast zal Hongarije beginnen met de constructie van een 4 meter hoge omheining, zo kondigde de minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto aan.

Het zuiden van Hongarije grenst langs ruim 150 kilometer aan Servië. Dat behoort niet zoals Hongarije tot de Schengenzone en is geen lid van de Europese Unie. "De Hongaarse regering heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bevolen de grens met Servië fysiek te sluiten", verklaarde de minister tijdens een persconferentie in Boedapest. Een mogelijkheid die de conservatieve premier Viktor Orban sinds vrijdag al had aangehaald.

Hongarije is van plan een afsluiting van vier meter hoog langs de grens tussen beide landen neer te poten, over een afstand van 175 kilometer, zei Szijjarto nog. Woensdag 24 juni starten daarvoor de voorbereidende werkzaamheden. "Natuurlijk zullen we onze Servische collega's in detail informeren", tijdens een ontmoeting op 1 juli.

Szijjarto beklemtoonde dat de beslissing niet tegen een internationaal verdrag ingaat. "Andere landen kozen voor dezelfde oplossing", klonk het nog. Hij wees op Bulgarije, Griekenland en Spanje. "Van alle landen van de Europese Unie, ondergaat Hongarije de grootste migratiedruk. Een gemeenschappelijk antwoord van de EU op die uitdaging neemt te veel tijd in beslag en Hongarije kan niet meer wachten."

54.000 migranten
Hongarije verwacht dit jaar 130.000 mensen die op zoek zijn naar een veilig onderkomen en/of werk. Het loopt volgens Orban de spuigaten uit. Geen enkel ander EU-land behalve Zweden heeft vorig jaar meer vluchtelingen per hoofd van de bevolking opgenomen dan Hongarije. Het land telt 10 miljoen inwoners en kreeg toen 43.000 vluchtelingen over de vloer. Dit jaar zijn er 54.000 het land binnengekomen, in vergelijking met 2.000 in 2012. Volgens de regering komt 95 procent van hen het land binnen via de grens met Servië, dat geen lid van de EU is.

De Servische premier Aleksandar Vukic zei "verrast en geschokt" te zijn door het Hongaarse besluit en de kwestie met zijn Hongaarse collega's te zullen aankaarten. Hij benadrukte dat zijn land niet als verantwoordelijk kan worden gehouden en enkel een transitland is.

Illegale immigranten rusten uit in het gras bij een verlaten steenfabriek in de buurt van de noordelijke Servische stad Subotica.
AFP Illegale immigranten rusten uit in het gras bij een verlaten steenfabriek in de buurt van de noordelijke Servische stad Subotica.

Oproep van de paus

Paus Franciscus heeft vandaag opgeroepen de deur open te zetten voor migranten die een beter leven zoeken. Hij deed de oproep naar aanleiding van de diverse vluchtelingencrises in de wereld.

De kerkvader bedankte de mensen die zorgen voor vluchtelingen en drong er bij regeringen op aan samen te werken om gedwongen migratie te voorkomen. "Ik nodig u allen uit om vergiffenis te vragen voor de mensen die de deur sluiten voor mensen die op zoek zijn naar een leven, naar een gezin en naar zorg."

Een vluchteling slaapt op de rotspartijen in Ventimiglia.
EPA Een vluchteling slaapt op de rotspartijen in Ventimiglia.

Franse plannen

Frankrijk wil 11.000 extra plekken creëeren in opvangcentra voor asielzoekers en vluchtelingen. Dit plan, dat vandaag is aangekondigd door de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuze, is geïniteerd om mee te helpen bij het opvangen van de duizenden vluchtelingen die de Middellandse Zee oversteken. Ongeveer 100.000 migranten zijn Europa binnengekomen dit jaar. De minister spreekt de ambitie uit om bij te dragen aan een langetermijnoplossing.

Er worden 4.000 plekken extra gecreëerd in asielzoekerscentra, 5.500 plekken zijn bedoeld om migranten met een verblijfsvergunning onderdak te bieden en er worden 1.500 plekken extra beschikbaar gesteld voor de tijdelijke opvang van illegale migranten.

Eerder deze week hielden de Franse autoriteiten de migranten die via de Italiaanse grensplaats Ventimiglia probeerden binnen te komen juist tegen. De asielzoekers bivakkeerden dagenlang op de rotspartijen in de stad, totdat ze hardhandig werden afgevoerd door de Italiaanse politie.