Hongarije komt onder druk terug op opschorting van Europese asielregels

Illegale migranten en de Hongaarse politie.
AP Illegale migranten en de Hongaarse politie.
Hongarije komt, onder druk van de EU en Duitsland en Oostenrijk, terug op de opschorting van de zogenaamde Dublinregels. Het land schortte "de hoeksteen van het Europese asielbeleid" tijdelijk op omwille van "de bescherming van Hongaarse belangen", maar dat werd op boegeroep onthaald, vooral bij buurland Oostenrijk en de EU.

Dublinregels
De Dublinregels organiseren de toewijzing van asielaanvragen in Europa. Als algemene regel geldt dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het eerste land waarlangs ze de Europese Unie binnenkomen. De Hongaarse regering kondigde gisteren aan niet langer vluchtelingen terug te nemen die via haar grondgebied de Unie hebben betreden en vervolgens zijn doorgereisd naar andere landen.

"Onaanvaardbaar"
De Europese Commissie vroeg vandaag "een onmiddellijke verduidelijking" van Hongarije. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het besluit van Hongarije om te stoppen met het terugnemen van migranten uit andere EU-landen een "eenzijdige beslissing''. Wenen noemde de opschorting deze ochtend "onaanvaardbaar" en dreigde met "sancties".

Zowel Duitsland als Oostenrijk ontboden vandaag de Hongaarse ambassadeurs in hun land om hen op het matje te roepen. Het gebeurt niet vaak dat EU-landen onderling elkaars ambassadeurs ontbieden.

"Geen opschorting"
Ondertussen heeft de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjarto een gesprek gehad met zijn Oostenrijkse collega Sebastian Kurz over de kwestie. Daarin meldde Szijjarto dat "Hongarije geen enkele regel van de Europese Unie zal opschorten", aldus een persbericht van Buitenlandse Zaken in Hongarije.

"Geduld"
Volgens het meest recente communiqué van Boedapest vraagt de Hongaarse minister "geduld" van de Oostenrijkers vooraleer ze nieuwe vluchtelingen terugsturen naar Hongarije. Ook zouden de twee buitenlandministers een akkoord bereikt hebben om aan de EU "een groeiende aandacht te vragen voor de route in de westelijke Balkan die de illegale vluchtelingen volgen".

Tussen januari en mei, kwamen meer dan 50.000 migranten uit Irak, Syrië, Afghanistan en verschillende Afrikaanse landen via deze weg naar Europa, wat een stijging betekent van 880 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjarto tijdens de persconferentie vandaag.
AP De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjarto tijdens de persconferentie vandaag.
AP