Hongarije komt met nieuwe beperkingen aan de grens, België geen risicoland

Hongaars premier Viktor Orbán.
via REUTERS Hongaars premier Viktor Orbán.
Hongarije zal inwoners van Afrikaanse landen, de meeste Aziatische landen en sommige Europese staten vanaf dinsdag verbieden op zijn grondgebied binnen te komen. Reden is volgens de regering de wereldwijde heropleving van coronavirusgevallen.

Vanaf dinsdag om middernacht zal Boedapest een verkeerslichtensysteem met rood, oranje en groen introduceren en inwoners van landen die als “rode zones” zijn geclassificeerd, zullen tot nader order het land niet in mogen.

Deze nieuwe maatregel heeft gevolgen voor Afrikaanse en Aziatische landen, met uitzondering van China en Japan. In Europa gaat het om Albanië, Bosnië, Noord-Macedonië, Kosovo, Wit-Rusland, Montenegro en Oekraïne. Hongaarse inwoners van deze bestemmingen mogen terugkeren naar hun land, maar zullen een verplichte coronatest moeten ondergaan en een verplichte quarantaine van twee weken.

Dit classificatiesysteem omvat ook oranje en groene zones. Reizigers uit de categorie oranje moeten in quarantaine blijven, als ze niet binnen vijf dagen na aankomst een negatief resultaat voor de coronascreeningtest hebben behaald. Deze categorie omvat met name Bulgarije, Portugal, Zweden, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Servië, Rusland, de Verenigde Staten, China en Japan.

Er worden wel uitzonderingen gemaakt voor sommige reizigers, zoals vrachtvervoerders. Ook hoeven mensen niet in quarantaine als ze in vijf dagen tijd twee keer negatief hebben getest op het virus, aldus stafchef Gergely Gulyás.

Voor staten die als groene zones zijn geclassificeerd worden geen beperkingen opgelegd aan de handel.

Dalende trend

“We moeten onszelf beschermen zodat het virus niet uit het buitenland wordt binnengebracht. Het besmettingspercentage daalt hier en dat willen we zo houden”, zei de stafchef van premier Viktor Orban, Gergely Gulyas, aan journalisten in Boedapest.

Hongarije, een lidstaat van de Europese Unie met 9,8 miljoen inwoners, had vanaf zondag officieel 4.234 besmettingsgevallen geregistreerd met het nieuwe coronavirus en 595 sterfgevallen als gevolg van de epidemie.

Vorige week had premier Viktor Orban al aangekondigd dat Boedapest een EU-aanbeveling niet zou volgen om reisbeperkingen met betrekking tot coronavirus voor meer landen buiten de EU op te heffen.