Hongarije en Roemenië moeten nieuwe kandidaat-commissarissen voordragen

Toekomstig Commissievoorzitter Ursula von der Leyen
EPA Toekomstig Commissievoorzitter Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen wil Hongarije en Roemenië om twee nieuwe kandidaat-eurocommissarissen vragen, nu hun eerste kandidaten ongeschikt zijn verklaard door het Europees Parlement. Dat zegt een woordvoerder van de toekomstige Commissievoorzitter. 

Von der Leyen wacht nog op een brief van parlementsvoorzitter David Sassoli, maar heeft met Boedapest en Boekarest al over nieuwe namen gesproken.

De Roemeense socialiste Rovana Plumb en de Hongaarse conservatief Laszlo Trocsanyi zijn na een onderzoek van hun financiële belangen ongeschikt verklaard om Europees Commissaris te worden. De commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement, die het negatieve advies vandaag uitsprak, brengt daar nu parlementsvoorzitter Sassoli formeel van op de hoogte. Dan moet hij, zoals de procedure het voorschrijft, aan von der Leyen vragen hoe zij denkt het dubbele probleem op te lossen.

Als de brief van Sassoli eenmaal binnen is en de bevindingen van het Europees Parlement zwart op wit bevestigd zijn, wil von der Leyen Roemenië en Hongarije vragen twee nieuwe kandidaten te nomineren. Of dat betekent dat de start van de nieuwe Commissie op 1 november in het gedrang komt, daarover wilde de woordvoerder niet speculeren.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris delanghe

  Ja zo gaat dat als dat geen lakeien zijn van de EU meute en naar hun pijpen willen dansen. Ze zullen wel andere graaiers vinden, geen probleem... Democratie a la carte of is het democratie-the-show-must-go-on formaliteiten cinema. Er was waarschijnlijk al iets geregeld met een andere paljas die meer in het kraam pastte... Voor onze toppolitieker reynders is er natuurlijk geen enkel vuiltje aan de lucht nietwaar.

 • Billy Valcke

  Didier komt erdoor...dan is hier al grondig voorbereid door snelwerk ‘justitie’ nietwaar.

 • Frank De Rycke

  Het zullen geen meelopers zijn ...eerder dat !

 • Paul Philippaerts

  Die gasten gaan er niet mee lachen, dat juist hun kandidaten niet zouden deugen. Wordt vervolgt, maar niet zonder brokken.

 • Frans Peeters

  De democratie in de EU