Hongarije draagt Holocaustontkenner Horst Mahler over aan Duitsland

EPA
De Hongaarse politie heeft vandaag de 81-jarige Duitse Holocaustontkenner Horst Mahler aan de Duitse autoriteiten overgedragen. Dat maakten de autoriteiten bekend. Mahler was in mei opgepakt in Hongarije.

De overdracht voltrok zich op de luchthaven van Boedapest, waar Mahler een vlucht naar Berlijn moest nemen, aldus het Hongaarse agentschap MTI.

De voormalige medestichter van de Duitse links-extremistische terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF) en latere rechts-extremistische Mahler had op 19 april geen gevolg gegeven aan een oproep van de rechtbank om de rest van zijn gevangenisstraf verder uit te zitten in de deelstaat Brandenburg. Daar had hij sinds 2009 een tienjarige celstraf wegens aanzetten tot haat en de ontkenning van de Holocaust uitgeboet. Twee jaar geleden mocht hij om gezondheidsredenen tijdelijk de gevangenis verlaten.

De rechtbank besliste eind vorig jaar evenwel dat hij naar de gevangenis moest terugkeren wegens andere feiten die hij daar had gepleegd. Maar hij sloeg op de vlucht. In een videoboodschap had Mahler aangekondigd dat hij in een ander land asiel zou aanvragen.