Hongarije beslist unilateraal om Europese asielregels aan de kant te schuiven

Illegale immigranten in Hongarije wachten op hun politietransport, vorige week.
PHOTO_NEWS Illegale immigranten in Hongarije wachten op hun politietransport, vorige week.
De Hongaarse regering heeft vandaag unilateraal beslist om de zogenaamde Dublinregels op te schorten. Deze hoeksteen van het Europese asielbeleid wordt omwille van "de bescherming van Hongaarse belangen" tijdelijk aan de kant geschoven, aldus een woordvoerder. De Europese Commissie eist uitleg van Boedapest.

"Uitzonderlijke toestroom"
"De boot is vol", zo verdedigde regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs de beslissing in interviews met de Oostenrijkse krant Die Presse en de Hongaarse site Index. Kovacs wijst erop dat Hongarije sinds begin dit jaar geconfronteerd wordt met een uitzonderlijke toestroom van migranten.

Weigering Dublinregels
De Dublinregels organiseren de toewijzing van asielaanvragen in Europa. Als algemene regel geldt dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het eerste land waarlangs ze de Europese Unie binnenkomen. De Hongaarse regering weigert dus nog langer vluchtelingen terug te nemen die via haar grondgebied de Unie hebben betreden en vervolgens zijn doorgereisd naar andere landen.

Oostenrijk boos
Volgens Boedapest arriveren de meeste migranten - volgens Hongaarse cijfers reeds 54.000 sinds begin dit jaar - via de grens met Servië. Op weg naar Duitsland of andere noordelijke landen reizen ze via Servië verder naar Tsjechië en Oostenrijk. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken reageerde dan ook al boos op de Hongaarse beslissing.

EU vraagt met hoogdringendheid uitleg
De Europese Unie heeft Hongarije alvast met hoogdringendheid gevraagd om meer uitleg te verschaffen over de opschorting. Dat is volgens de EC in strijd met afspraken die zijn vastgelegd in de Dublinverordening.

"Omdat de Dublinverordening deze stap van Hongarije niet toestaat, hebben wij de Hongaarse regering gevraagd onmiddellijk uit te leggen waarom ze niet meer aan de vraag kunnen voldoen'', aldus een woordvoerster van de EC. "We willen weten hoe lang het gaat duren en wat Hongarije van plan is om het probleem op te lossen.''

De conservatieve Hongaarse regering kwam al vaker in aanvaring met Brussel. Dat gebeurde onlangs nog, toen Boedapest de bouw van een vier meter hoge muur langs de grens met Servië aankondigde.

"De boot is vol."

Woordvoerder Zoltan Kovacs