Hongaarse Roma op de vlucht voor extreemrechtse militie

AP
Bijna driehonderd Roma zijn hun huis in een Hongaars dorp ontvlucht wegens een trainingskamp van een extreemrechtse beweging, dat dit weekeinde in het dorp moet plaatsvinden.

De extreemrechtse militie Vedero had een verbod gekregen om nog te patrouilleren in de regio. Daarom organiseerden ze voor het Paasweekend een drie dagen durend "trainingskamp" in het dorp dat 2.800 inwoners telt, onder wie 450 Roma's. De zigeuners stuurden vrouwen en kinderen weg, maar de mannen blijven ter plaatse.
 
Paramilitaire uitrusting
De Vederomilitie leunt nauw aan bij de extreemrechtse partij Jobbik. Vorige maand voerden zij, in paramilitaire uirusting, patrouilles uit in de straten van Gyöngyöspata "om er de orde te herstellen". De Romagemeenschap had de politie gevraagd om in te grijpen, maar die weigerde. Om de Roma extra te intimideren, besloot Vedero het trainingskamp op te richten op 100 meter van de zigeunerwijk.
 
Pro-Roma
Minister van Binnenlandse Zaken Sandor Pinter had vorige week verzekerd dat een punt ging gezet worden achter de illegale patrouilles. Lokale mensenrechtengroeperingen willen de komende dagen een pro-Roma demonstratie houden. (belga/anp/sg)