Hongaarse regeringspartij wil zuidgrens van het land sluiten voor vluchtelingen

De Hongaarse Premier Viktor Orban. (Archiefbeeld april)
AFP De Hongaarse Premier Viktor Orban. (Archiefbeeld april)
De Hongaarse regeringspartij Fidesz wil dat de zuidgrens van het land wordt gesloten voor illegale migranten. Volgens fractieleider Antal Rogan zijn dit jaar al 50.000 vluchtelingen het land binnengekomen, terwijl dat er 43.000 waren in heel 2014. De meesten trekken door naar andere Europese landen, maar Duitsland en Oostenrijk hebben laten weten dat ze circa 15.000 mensen willen terugsturen naar Hongarije.

Door de zuidgrens te sluiten, zou Hongarije er van gevrijwaard kunnen blijven om asielzoekers op te nemen. "In de praktijk zou dat betekenen dat diegenen die Hongarije binnenkomen vanuit een veilig land, hier geen asiel kunnen aanvragen'', zei Rogan.

Hongarije grenst ten zuiden aan Roemenië, Kroatië en Servië, die geen onderdeel zijn van de Schengenlanden. Migranten moeten in het eerste land van de Europese Unie waar ze doorkomen asiel aanvragen.

De regering begon vorige week met een opvallende campagne tegen illegale migranten. De boodschap daarvan luidt: "Als je naar Hongarije komt, mag je geen banen pikken van de Hongaren!''