Hongaarse president treedt mogelijk af door plagiaat

Hongaars president Pal Schmitt.
AP Hongaars president Pal Schmitt.
De Hongaarse president Pal Schmitt heeft alle afspraken voor vandaag afgezegd, zonder opgave van redenen. Dat voedt speculaties dat hij aftreedt nadat hem gisteren zijn doctorstitel was afgenomen wegens plagiaat.

De president heeft in de affaire amper of geen steun gekregen van de machtige premier Viktor Orban. "Alleen hijzelf kan beslissen", had Orban neutraal gezegd over het aftreden of aanblijven van de president. Schmitt kan formeel worden afgezet door twee derde van het parlement, maar dat is onwaarschijnlijk omdat zijn partij Fidesz er de meerderheid heeft. Oppositiepartijen hebben wel om zijn aftreden gevraagd wegens het schandaal.

Schermkampioen
Schmitt (69) was eerder deze week betrapt op het woordelijk overschrijven van aanzienlijke delen van zijn proefschrift over de geschiedenis van de Olympische Spelen. De politicus heeft tweemaal een gouden medaille gewonnen bij de Spelen in het schermen.

Schmitt zou vandaag in Oostenrijk een museum openen en de Sloveense minister van Buitenlandse Zaken Karl Erjavec ontmoeten.

Omstreden wetten
In Hongarije is de functie van president vooral ceremonieel. Maar hij werkte wel mee aan omstreden wetten waardoor de partij erg veel macht krijgt over bijvoorbeeld de media.

Vorig jaar trad de Duitse Defensieminister Karl-Theodor zu Guttenberg af omdat hij zijn proefschrift had gemaakt met knip- en plakwerk uit andere bronnen. Daarna legde ook de Duitse vicevoorzitter van het Europees Parlement Silvana Koch-Mehrin functies neer wegens beschuldigingen van plagiaat in haar dissertatie.