Honderdtal prominente figuren pleiten voor gratis verdeling coronavaccin

De Italiaanse tenor Andrea Bocelli.
AFP De Italiaanse tenor Andrea Bocelli.
Verschillende persoonlijkheden uit de wetenschap, kunst en politiek, onder wie Malala, Desmond Tutu en Andrea Bocelli, pleiten voor een gratis verdeling van een coronavaccin wereldwijd. Ze noemen een vaccin tegen Covid-19 in hun zondag gepubliceerde oproep van "wereldwijd algemeen belang" en het moet dus volgens hen voor iedereen beschikbaar zijn, zeker voor kwetsbare mensen.

In de oproep zeggen de ondertekenaars dat de efficiëntie van toekomstige vaccinatiecampagnes afhangt van de wereldwijde beschikbaarheid van het vaccin. Maar de pandemie toont de sterke en zwakke punten van elk land en de moeilijkheden rond de toegang tot het gezondheidsstelsel, klinkt het.

Meer dan honderd prominente figuren scharen zich al achter de oproep. Onder hen zijn 18 Nobelprijswinnaars en 32 voormalige staats- en regeringsleiders. Het gaat onder meer om de voormalige anglicaanse aartsbisschop Desmond Tutu, de 22-jarige Pakistaanse mensenrechtenctiviste Malala Yousafzai, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité Thomas Bach, de vroegere Sovjetpresident Michail Gorbatsjov en de Italiaanse tenor Andrea Bocelli.

Desmond Tutu.
AFP Desmond Tutu.

Ze roepen regeringen, VN-chef António Guterres, de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, onderzoekslaboratoria en andere instellingen op om hun voorbeeld te volgen. Dat kan via de website Vaccinecommongood.org.

Tot nu toe is er nog geen vaccin voor het coronavirus dat de longziekte Covid-19 kan veroorzaken. Wereldwijd zijn volgens Amerikaanse wetenschappers al meer dan tien miljoen mensen besmet geraakt en bijna 500.000 doden gevallen. 
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Dat gaat niet lukken. Ik kijk de kat uit de boom. Die vaccins worden veel te snel 'gemaakt'. De kans is heel groot dat er een geurtje aan hangt.

 • frans vullings

  heb ik het goed gelezen. Tot nu toe is er nog geen vaccin voor het coronavirus dat de longziekte Covid-19 kan veroorzaken. We moeten een vaccin hebben wat geneest

 • De Waen Luc

  Over welke mutatie hebben ze het ? Want covid 19 zal , naar goede gewoonte van aerobe virussen zo ongeveer 2000 keer (of meer) muteren...en een vaccin zou enkel werken ( als het al werkt..)tegen een enkele mutatie...Daarom is het griepcavvin ook zo in-effectief..

 • Eric Meyers

  Gratis gaat de zon op , voor al het andere zal altijd iemand moeten opdraaien voor de kosten

 • Erik Noerens

  Eerst zien dat er een vaccin komt.