Honderdtal Franse jihadisten in handen van Syrische Koerden

Jean-Yves Le Drian
EPA Jean-Yves Le Drian
Koerdische strijders in Syrië hebben volgens de Franse minster van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian een honderdtal Franse jihadisten gevangengenomen. 

"We hebben ze nog niet echt gelokaliseerd, maar we beschikken wel over informatie", zei Le Drian vandaag op de nieuwszender BFMTV. Hij herhaalde de beleidslijn van Parijs dat in Irak en Syrië gevangengenomen Franse islamisten niet teruggehaald worden naar Frankrijk. "De lokale gerechtelijke autoriteiten zullen over hun lot beslissen".

Met de militaire successen tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië is de kwestie over Europese IS-strijders weer op de voorgrond getreden. "Ze zijn Fransen, maar onze vijanden", zei Le Drian. Wat betreft kinderen van Fransen die zich bij jihadistische groepen hebben aangesloten, moet echter een andere beleidslijn gehanteerd worden: Parijs wil proberen hen met de hulp van het Rode Kruis terug naar Frankrijk te halen.

Minister van Justitie Nicole Belloubet had onlangs nog gezegd dat Frankrijk zal tussenbeide komen indien Franse jihadisten ter dood veroordeeld worden. Le Drian zei: "We stellen telkens alles in het werk, indien een Fransman ter dood wordt veroordeeld in een land, waar de doodstraf nog van kracht is. Zij het in de Verenigde Staten, Indonesië of Irak (...)".
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anne Callebaut

  Ze weten wat ze er moeten mee doen zeker?????

 • Wim ELBERS

  De Franse regering zegt wel veel maar gaat in feite niets doen voor die jihadisten. Dieu merci ! Ze zou wel goed gek zijn om die gevaarlijke godsdienstfanatici weer binnen te halen.

 • danny janssens

  Wel ze zitten daar goed.......tzijn onze zaken niet meer.

 • Daniel Mignolet

  Erdogan is bezig de IS strijders te bevrijden door de Koerden aan te vallen.

 • Luc Janssens

  Kunnen die kinderen niet beter opgevangen worden in moslimlanden? Zij gaan een tijdbom worden.