Honderdjarige stelt zich verkiesbaar in Duitsland: “Ik hoop iets voor jonge mensen te kunnen betekenen”

Lisel Heise op een stenen bankje voor het gemeentehuis van Kirchheimbolanden.
REUTERS Lisel Heise op een stenen bankje voor het gemeentehuis van Kirchheimbolanden.
In Duitsland stelt de 100-jarige Lisel Heise zich verkiesbaar voor de gemeenteraadsverkiezingen in Kirchheimbolanden, een stadje met zo’n achtduizend zielen in de zuidwestelijke staat Rijnland-Palts. Speerpunt in de campagne van Heise, een oud-gymlerares, is de heropening van het lokale zwembad. 

Het oude zwembad van Kirchheimbolanden werd al in 2011 gesloten, maar  het stadje kreeg wel een splinternieuw zwemparadijs aan de rand van de stad, dat echter slecht bereikbaar is.

lees verder onder de foto:

Lisel Heise bladert door een boek met foto's van de Amerikaanse oud-president Obama.
REUTERS Lisel Heise bladert door een boek met foto's van de Amerikaanse oud-president Obama.

De vrouw probeerde de afgelopen jaren de sluiting van het oude zwembad aan te vechten, maar merkte dat ze mede door haar leeftijd genegeerd werd in de publieke debatten over de zaak. “Toen ik begon te spreken, zetten ze de microfoon af, waardoor ik wel moest stoppen. Het had geen zin om verder te praten”, zegt de vrouw, die zegt vaak gediscrimineerd of genegeerd te worden vanwege haar hoge leeftijd. Maar nu ze de honderd jaar geworden is, verandert dat misschien. “Nu ik honderd ben, ben ik in een andere positie. Ik heb nu de kans om mijn mond open te doen en iets te zeggen, waar hopelijk naar geluisterd wordt.”

lees verder onder de foto:

Lisel Heise in haar woonkamer thuis.
REUTERS Lisel Heise in haar woonkamer thuis.

Extra publiciteit

De verkiezingen vinden op 26 mei plaats en als relatief bekende inwoner van ‘Kibo’ zoals Kirchheimbolanden door de lokale bevolking vaak liefkozend genoemd wordt, komt ze op voor de partij ‘Wir für Kibo’, die onder meer campagne voert voor meer duurzame ontwikkeling en meer maatschappelijke betrokkenheid. “We zijn erg blij met Lisel in ons team”, zegt Helga Bürmann van Wir für Kibo. “Ze heeft ons extra publiciteit gegeven en dat helpt om onze boodschap te verspreiden.”

Heise zelf hoopt vooral met haar deelname “eindelijk iets te kunnen doen voor jonge mensen.”

Lisel Heise voert campagne in Kirchheimbolanden.
REUTERS Lisel Heise voert campagne in Kirchheimbolanden.
Lisel Heise.
REUTERS Lisel Heise.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Noella Vancompernolle

    Niet te geloven hoeveel ervaring leeftijd heeft, en kan en wil bieden. Als je jong bent besef je dat gewoon niet.