Honderden opgepakt in Turks PKK-onderzoek

Tayyip Erdogan
REUTERS Tayyip Erdogan
De Turkse politie heeft zeker 418 personen opgepakt in een onderzoek naar mensen met vermeende banden met de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. De arrestaties vonden volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken plaats in 29 provincies.

Het nieuws volgt op de bekendmaking dat de burgemeesters van drie grote steden in het zuidoosten van het land zijn vervangen tijdens een onderzoek naar terreurgerelateerde activiteiten. Het gaat om bestuurders van Diyarbakir, Mardi en Van. Ze zijn alle drie lid van de pro-Koerdische partij HDP. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt onderzocht of ze zich schuldig hebben gemaakt aan het verspreiden van propaganda of dat ze lid zijn van een terroristische organisatie.

De actie doet denken aan die van 2016 toen tientallen burgemeesters werden ontslagen om dezelfde reden. Honderden HDP-leden zitten momenteel vast onder wie circa veertig burgemeesters. President Recep Tayyip Erdogan beschuldigt de HDP er geregeld van banden te onderhouden met de PKK die ook door Europa en de VS als terreurorganisatie wordt aangemerkt.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mike Zwarts

  Hoog tijd dat ze da gaan stoppen maakt niet uit hoe.

 • Jan De Cock

  Wanneer gaan ze wakker worden in Turkije

 • Christian Smets

  Hopelijk zit deze Turkije-vernieler binnen een paar jaar zelf in de bak.

 • Reco Caracal

  Hup met zen allen op vakantie volgend jaar .

 • ANN LIMBOS

  Is em weer daar met zijn arrestaties, is die vent paranoïde of zo ?