Honderden mensen opgepakt in Pakistan na protest tegen vrijspraak Asia Bibi, advocaat vlucht naar Nederland

EPA
De Pakistaanse autoriteiten hebben gisteren honderden mensen opgepakt tijdens protesten tegen de vrijspraak van Asia Bibi, een christelijke vrouw die ter dood was veroordeeld voor blasfemie. De protestanten worden beschuldigd van vandalisme, melden de autoriteiten. De advocaat van Asia Bibi is mede door de hetze uit het land vertrokken en verblijft in Nederland. 

De politie trad hardhandig op nadat de minister van Binnenlandse Zaken de provinciale overheden had opgeroepen om actie te ondernemen tegen de mensen die betrokken waren bij de rellen. "We arresteerden mensen die verdacht worden van het verwonden van politieagenten en het beschadigen van publieke en private eigendommen", verklaart politiewoordvoerder Basharat Ali. Volgens lokale media zijn meer dan 1.100 mensen gearresteerd.

De radicaalislamitische partij Tehreek-i-Labaik (TLP) had Pakistan drie dagen lang lamgelegd met protesten nadat een hooggerechtshof Asia Bibi had vrijgesproken. De christelijke vrouw zat sinds 2010 in de dodencel voor blasfemie in een ruzie met moslimvrouwen.

Verbod om het land te verlaten

De TLP besloot een einde te maken aan de protesten nadat de partij een akkoord bereikte met de autoriteiten. Daarin is onder meer opgenomen dat Asia Bibi het land niet mag verlaten. Een rechter moet daarover echter de finale beslissing nemen. Ook werd gezegd dat de manifestanten die werden opgepakt tijdens de protesten vrijgelaten zouden worden.

Dood van de rechters en afzetting van de regering

"De overheid is overeengekomen om onze mensen vrij te laten, maar in de plaats daarvan heeft ze hard opgetreden", stelt TLP-woordvoerder Zubair Kasuri. Volgens hem zijn meer dan vijfhonderd aanhangers van TLP zondagnacht opgepakt. "De strategie van de overheid om de overeenkomst te misbruiken en onze mensen te arresteren in plaats van criminelen is schadelijk voor de vrede", klinkt het nog.

Tijdens de protesten riepen de leiders van de TLP op tot de dood van de rechters die besloten om Asia Bibi vrij te spreken en tot de afzetting van de regering.

Advocaat gevlucht

Saiful Mulook, de advocaat van Asia Bibi, is gisteren naar Nederland gevlucht omdat hij vreesde voor zijn leven. Hij verblijft er bij de stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC). “In het huidige scenario, is het voor mij niet mogelijk om in Pakistan te leven”, zei hij. “Ik moet in leven blijven omdat ik de juridische strijd moet voortzetten voor Asia Bibi.”

De advocaat geeft deze middag op een persbijeenkomst in Den Haag tekst en uitleg over de ontwikkelingen in de zaak van de vrouw. 

AFP
AP14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronald Beintema

  Ik hoop dat dit religieuze gevaar voor lange tijd de bak in gaat!!! Vandalisme....het welbekende gedrag van dit volk!!!

 • Gunter Verleyen

  Maar kinder(-slaven)arbeid vinden ze daar minder erg dan een christen die hetzelfde kommetje gebruikt als dat van een moslim

 • rob jurriens

  De complete waanzin in dat land, voor mij een bewijs dat in die hele islam'cultuur' een reeel gevaar schuilt, ook in ons land!!!

 • Danny Govaerts

  Ze moeten in Pakistan zo snel mogelijk de inmenging van religieuze groeperingen in perken. Zo niet komen ze in een toestand zo als 300 jaar geleden in Europa waar pausen en kardinalen ten oorlog trokken tegen koningen en hun rivalen. In de geschiedenis waren die nooit zo sterk als nu waar zitten de Pakistanen met verstand of word alles door gekke Gods fanatiekers beslist.

 • Pieter Martens

  Wat een goor typetjes vanvoren in de betoging.