Honderden mensen in Wales op straat voor onafhankelijkheid en tegen no deal-brexit

Boris Johnson wil het Verenigd Koninkrijk uit de EU leiden, als het moet zonder akkoord.
Photo News Boris Johnson wil het Verenigd Koninkrijk uit de EU leiden, als het moet zonder akkoord.

Honderden nationalisten uit Wales zijn zaterdag op straat gekomen voor een “mars voor de onafhankelijkheid” in de noordelijke stad Caernarfon. Ze menen dat het Verenigd Koninkrijk “op weg is naar een catastrofale no deal-brexit” onder de nieuwe premier Boris Johnson.

De mars is volgens de organisatoren “een serieuze viering, want als inwoners van Wales zijn we het gewoonweg beu dat andere mensen over onze toekomst beslissen”. “Er is een nieuw vertrouwen, een nieuwe energie in heel Wales”, klinkt het. “We zijn klaar voor de onafhankelijkheid.”

In de aanloop naar de mars zei vertegenwooriger van de Welshe nationalistische partij Plaid Cymru in het Brits parlement Liz Saville Roberts, dat Johnson zijn kabinet gevuld heeft met “de meest rechtse en radicale Brexiteers uit de recente geschiedenis”.

“Wales eerste slachtoffer van no deal-brexit”

“Onder Johnson stevent het Verenigd Koninkrijk af op een catastrofale brexit zonder akkoord, die onze gemeenten, industrie en levenswijze zal verwoesten, mogelijk voorgoed”, schreef ze nog in een opiniestuk. Streven naar onafhankelijkheid voor Wales “is een manier om de regressieve, insulaire en achterlijke politiek van deze stervende Britse staat te verwerpen”.

Plaid Cymru-leider Adam Price schreef eerder deze week nog in een open brief naar Johnson dat Wales “een van de eerste slachtoffers zou zijn van een no deal-brexit”.

De Schotse premier Nicola Sturgeon, eveneens leider van de Scottish National Party, waarschuwde dan weer dat ze een nieuw onafhankelijkheidsreferendum wil organiseren binnen de twee jaar na het vertrek van het VK uit de Europese Unie.

Johnson wil het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de Europese Unie leiden, indien nodig zonder akkoord. Zaterdag nog stelde hij opnieuw dat de brexit voor zijn land een enorme economische opportuniteit is, waardoor het Verenigd Koninkrijk het beste land ter wereld wordt.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michel Stallaert

  Ik krijg een deja vu. Dit is een copycat van Trump. Johnson appeleert ook naar een " making the kingdom great again". Politiek om de macht. Dit soort politici is een gevaar voor de vrede. Hoge opleiding, narcisten, bedreven minpulators maar morele nullen. Spijtig dat de brave reus Europa de rekening krijgt gepresenteerd, zonder een vuist te maken.

 • Bernd Vaes

  Johnson riskeert inderdaad de totale collapse voor het VK. Ierland denkt er reeds over na, om zich te herenigen, wanneer er een no-deal komt. Gebeurt dit, dan is het logischerwijze te verwachten dat Schotland en inderdaad Wales zich ook zullen afscheuren: totale collapse voor het VK!

 • Dirk De Meyer

  Na de Brexit valt het UK totaal uiteen.... Te verwachten economische ramp... Politici luisteren dus écht niet meer naar de bevolking... Ook hier niet. En hoe langer de impasse duurt, hoe zwaarder de gevolgen voor ons allemaal.... Misschien moeten we eens terug in opstand komen en niet door extreem rechts te stemmen, maar gewoon door het parlement eens te gaan bezetten.... Efkes duidelijk maken dat hun getreuzel ons land geen meter vooruit helpt....

 • guido Bervoets

  Zou er nog iemand bezig zijn met het vertegenwoordigen van de helft van de Britten die tegen de brexit waren? Die worden blijkbaar over het hoofd gezien en straal genegeerd.

 • guido Bervoets

  Er wordt wel eens vergeten dat bijna de helft van de Britten bij het referendum tegen de brexit waren en een ander groot gedeelte waren voorstander van een zachte brexit. Van hen hoor je bijna niks meer en blijkbaar worden ze door niemand meer vertegenwoordigd. Hoe zit het eigenlijk met hen en hebben zij ook nog een stem in dit verhaal of worden ze door de politiek en Boris straal genegeerd? Het lijkt er alleszins op.