Honderden klimaatactivisten dringen koolmijnen in Oost-Duitsland binnen

Honderden activisten drongen vandaag in het oosten van Duitsland verscheidene koolmijnen binnen om een onmiddellijke stopzetting van het gebruik van steen- en bruinkool te eisen.
Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/dp Honderden activisten drongen vandaag in het oosten van Duitsland verscheidene koolmijnen binnen om een onmiddellijke stopzetting van het gebruik van steen- en bruinkool te eisen.
Honderden activisten drongen vandaag in het oosten van Duitsland verscheidene koolmijnen binnen om een onmiddellijke stopzetting van het gebruik van steen- en bruinkool te eisen, zo hebben organisatoren en het energiebedrijf Leag gezegd.

De groep Ende Gelände organiseerde de actie om te protesteren tegen het klimaatbeleid van de regering. De Duitse regering wil het gebruik van steenkool tegen 2038 uitfaseren, wat volgens de activisten te langzaam is.

De actievoerders liepen de terreinen van de open kolengroeves van Jänschwalde en Welzow-Süd in de deelstaat Brandenburg op, alsook de site van de bruinkoolmijn van Tagebau Vereinigtes Schleenhain in de naburige staat Saksen.

De actiegroep schatte het aantal deelnemers op de drie sites op 2.000, de politie sprak van verscheidene honderden.

Honderden activisten drongen vandaag in het oosten van Duitsland verscheidene koolmijnen binnen om een onmiddellijke stopzetting van het gebruik van steen- en bruinkool te eisen.
Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/ Honderden activisten drongen vandaag in het oosten van Duitsland verscheidene koolmijnen binnen om een onmiddellijke stopzetting van het gebruik van steen- en bruinkool te eisen.

Schermutselingen

Op de mijnsites braken schermutselingen uit tussen de politie en activisten. In Jänschwalde raakten drie politieagenten lichtgewond volgens een politiewoordvoerder. Op de mijnsite in Saksen baanden de actievoerders zich al slaand en schoppend een weg door een politieversperring, ondanks de belofte van Ende Gelände dat er geen geweld tegen mensen gebruikt zou worden.

De politie had de instructie gekregen zichzelf niet in gevaar te brengen bij de acties. Om die reden joeg ze de activisten niet weg nadat die de mijnen bestormd hadden.

Aanhangers van bruinkool hadden 's morgens een wake in Jänschwalde gehouden om tot het behoud van de mijnen op te roepen. 

Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/
Klimaatactivisten blokkeerden ook treinsporen in Jänschwalde, in de deelstaat Brandenburg.
REUTERS Klimaatactivisten blokkeerden ook treinsporen in Jänschwalde, in de deelstaat Brandenburg.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joris De Crom

  Joris De Crom Wat willen ze, de milieu jongens geen kernenergie geen gas of kolen centrale, wel wind en zonnen energie, wat wel een goede onder steunig is. Maar een stabiele produktie blijft nodig Of gaan de groenen jogens s' nacht hun elekrtiche auto opladen met een diesel of gas stroom groep. Er zij er ook die het geprobeerd hebben met pv panelen, maar deze zijn dan met de fiets moeten gaan werken.

 • André Van der Poorten

  Wat zijn hun alternatieven ? Petrollamp , kaarsen , maanlicht en om op te warmen ne geitenwollen trui ! Ik wens hen veel succes .

 • Luc Janssens

  Best wel grappig, ze willen zero emission auto's, geen bruinkool centrales, en Kernenergie helemaal niet.

 • Walter De Weirdt

  Klopt wat Eddy VL zegt maar ze weten al jaren voor de internationale klimaattop dat bruinkool zéér vervuilend is maar er wordt veel over het klimaat gewauweld in Duitsland maar die bruinkool blijven ze gebruiken!

 • Eddy VL

  Als ze daar in Duitsland al die (bruin)kolen centrales morgen stilleggen hebben ze daar een enorm stroomtekort. Die regering weet dat zeer goed en zal niet toegeven. Hier willen ze alles sluiten voor het milieu zonder erbij na te denken wat de gevolgen zijn voor de bevolking.