Honderden kangoeroes in Australië met de dood bedreigd

UNKNOWN

Meer dan vierhonderd kangoeroes die op militaire grond in de Australische hoofdstad Canberra leven, dreigen neergeschoten te worden. Een programma om hen elders door te brengen, kan niet doorgaan.

Elimineren
Het Australisch Hoofdstedelijk Territorium (Australian Capital Territory, ACT) weigerde exportlicenties toe te kennen om de dieren te verhuizen naar de aangrenzende staat New South Wales. Het leger wil nu de kangoeroe's, die zich hebben gevestigd op een voormalige marinebasis in Belconnen, in Canberra, elimineren, vervolgt de krant.

Traumatiserend
Maxine Cooper, de verantwoordelijke van de milieudienst, verantwoordt haar bezwaar tegen het verplaatsen van de dieren door er op te wijzen dat een dergelijke verhuis voor de kangoeroe's te traumatiserend zou zijn. Om de dieren te verhuizen, zouden deze eerst met een injectiegeweer verdoofd moeten worden.

Protest
Ook in 2004 deed het probleem zich voor. Toen werden in de buurt van de hoofdstad zo'n 900 kangoeroe's neergeschoten, wat indertijd voor heel wat opschudding zorgde. Een nieuwe soortgelijke operatie zal leiden tot een "protestactie van nationale omvang", waarschuwt Pat O'Brien, de voorzitter van de Vereniging voor natuurbescherming. (belga/gb)

UNKNOWN