Honderden in kampen wegens beheksen tante van president

UNKNOWN

Honderden mensen in het West-Afrikaanse Gambia zijn de jongste tijd ontvoerd door zogenaamde 'heksendokters' en naar geheime detentiecentra gebracht. Volgens ooggetuigen zijn de 'heksendokters' afkomstig uit buurland Guinea. De Gambiaanse president Yahya Jammeh zou ze naar Gambia hebben gehaald na de dood van zijn tante eerder dit jaar. Volgens het staatshoofd, die naar eigen zeggen over magische krachten beschikt, is zijn tantes dood veroorzaakt door hekserij.

Hallucinerende drankjes
De 'dokters' werden vergezeld door politie, leger, agenten van de inlichtingendienst en bewakers van de presidentiële garde. In de detentiecentra moeten ze hallucinerende drankjes drinken. Velen hebben er nierproblemen aan over gehouden en twee mensen zijn bezweken aan nierfalen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty roept de regering op onmiddellijk actie te ondernemen en de schuldigen van de heksenjacht aan te pakken. Circa duizend mensen zouden in totaal het slachtoffer zijn geworden van de heksenjagers.

Sintet
Op 9 maart deed zich in het dorp Sintet een incident voor waarbij gewapende mannen het dorp omsingelden en 300 willekeurig gekozen dorpelingen in busjes staken, en die naar de thuisstad van de president, Kanilai, reden.

Daar moesten de gegijzelden zich uitkleden en kruidendrankjes drinken. Velen hallucineerden, moesten overgeven en lieten alles lopen. Sommigen werden flink geslagen. Een ooggetuige vertelt dat hij vijf dagen in het detentiecentrum lag, voordat hij werd vrijgelaten. Inmiddels zijn honderden inwoners van Gambia naar buurland Senegal gevlucht.

Oppositie
De arrestatie op 8 maart van oppositieleider Halifa Sallah van de Nationale Alliantie voor Democratie en Ontwikkeling (NADD) houdt verband met de ontvoeringen. De politicus werd opgepakt nadat hij met inwoners over de ontvoeringen had gesproken. Sallah is onder meer beschuldigd van spionage en moet op 25 maart voorkomen.

De toverende president
De Gambiaanse president is overigens niet aan zijn proefstuk toe. Vorig jaar zwoer hij nog alle homoseksuelen in Gambia te zullen doden. Eerder dit jaar verbaasde de man de wereld door te stellen dat hij aids kon genezen. Het werkte volgens de president weliswaar alleen op donderdag en Jammeh deed zijn 'patiënten' ook een groen drankje drinken en smeerde hen een geel zalfje over hun hoofd. Ook asthma kan de wonderpresident genezen, maar dat lukt hem om één of andere reden alleen op vrijdag en zaterdag.

President Jammeh beweert in januari 9 mensen en in februari zelfs 27 aidspatiënten te hebben genezen.

Albino's
Dat hekserij en bijgeloof nog hoogtij vieren in het donkere continent kwam onlangs nog aan het licht door een maatregel van de Burundese overheid. Ze plaatsten albino's onder bescherming. Dat was dringend nodig, want in Afrika worden lichaamsdelen van albino's gebruikt voor magische drankjes die mensen rijk zouden moeten maken. In Burundi werden de jongste maanden tien albino's afgeslacht en in drankjes gedraaid.

Medicijnman
Ook in buurlanden Tanzania en Kenia zijn albino's - vaak met witblond haar, roze ogen en een lichtroze huid - hun leven niet zeker. In minder dan een jaar tijd zijn in Tanzania 40 albino's gedood.

Een Tanzaniaanse albinogroep liet enkele maanden geleden weten dat ze het doelwit is van medicijnmannen. Daarop gaf president Jakaya Kikwete opdracht alle albino's in het land te registreren omwille van hun veiligheid.

De politie in Kenia stuitte onlangs ook op een gedode albino. Het ging om een verminkte vrouw van wie onder meer de organen waren verwijderd.

Geesten en Ghanese kinderen
In Ghana worden nog steeds kinderen systematisch vermoord die met een handicap of fysieke afwijking geboren worden. Ze zouden kwade geesten in zich dragen die rampspoed over het hele dorp brengen. De kinderen moeten een giftig drankje opdrinken, waarna ze sterven. Er zijn zelfs gevallen bekend de jongste jaren waarbij twee- en drielingen gezien werden als huisvesters van kwade geesten, en die gedood werden.
(mvl)

 Volgens het staatshoofd, die naar eigen zeggen over magische krachten beschikt, is zijn tante's dood veroorzaakt door hekserij. 
UNKNOWN
 Daar moesten de gegijzelden zich uitkleden en kruidendrankjes drinken. Velen hallucineerden, moesten overgeven en lieten alles lopen. Sommigen werden flink geslagen. 
Albino in Afrika: dodelijk.
UNKNOWN Albino in Afrika: dodelijk.
 De Gambiaanse president is overigens niet aan zijn proefstuk toe. Vorig jaar zwoer hij nog alle homoseksuelen in Gambia te zullen doden. Eerder dit jaar verbaasde de man de wereld door te stellen dat hij aids kon genezen. Het werkte volgens de president weliswaar alleen op donderdag. 
President Jammeh geneest een aidspatiënt op donderdag.
UNKNOWN President Jammeh geneest een aidspatiënt op donderdag.
 In Afrika worden lichaamsdelen van albino's gebruikt voor magische drankjes die mensen rijk zouden moeten maken. In Burundi werden de jongste maanden tien albino's afgeslacht en in drankjes gedraaid. In Ghana worden nog steeds kinderen systematisch vermoord die met een handicap of fysieke afwijking geboren worden. Ze zouden kwade geesten in zich dragen die rampspoed over het hele dorp brengen. De kinderen moeten een giftig drankje opdrinken, waarna ze sterven. 
De president brengt zijn huisgemaakte anti-aidspasta aan.
UNKNOWN De president brengt zijn huisgemaakte anti-aidspasta aan.
UNKNOWN
Een geit offeren helpt tegen heksen.
UNKNOWN Een geit offeren helpt tegen heksen.