Honderden gewonden bij protesten tegen nieuwe regering in Libanon

AP
In de Libanese hoofdstad Beiroet zijn bijna 400 mensen gewond geraakt bij confrontaties tussen betogers en de ordediensten. Het Libanese Rode Kruis verzorgde 328 gewonden ter plaatse, 45 anderen werden overgebracht naar het ziekenhuis. Ondanks de massale protesten kreeg de regering van premier Hassan Diab het vertrouwen van het parlement.

Demonstranten blokkeerden de wegen naar dat parlement, in een poging om de zitting te verhinderen. De ordediensten zetten traangas en waterkanonnen in, boze burgers reageerden door stenen te gooien en onder meer een betonblok omver te werpen.

AFP

Slechts 84 van de 128 parlementsleden waren aanwezig bij de stemming, voornamelijk Hezbollah-aanhangers. 63 van hen stemden voor de regering, 20 tegen en één persoon onthield zich.

AP

Al sinds midden oktober voeren misnoegde Libanezen regelmatig actie tegen het establishment, onder meer wegens de wijdverbreide corruptie en de slechte infrastructuur in het land. De protesten leidden eerder al tot het vertrek van Saad Hariri als premier.

AFP

De protesten zijn sindsdien echter niet gaan liggen en veel van de manifestanten verzetten zich tegen Diab. Zijn programma bevat onder meer een noodplan en anticorruptiehervormingen.

EPA
EPAReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.