Honderden gedetineerden ontsnappen uit gevangenis

Een gewonde man wordt behandeld in een ziekenhuis in Bangui aan verwondingen die hij opliep bij gewelddadigheden.
AFP Een gewonde man wordt behandeld in een ziekenhuis in Bangui aan verwondingen die hij opliep bij gewelddadigheden.
Alle circa vijfhonderd gedetineerden van een gevangenis in de hoofdstad van de Centraal Afrikaanse Republiek zijn maandag ontsnapt. Dat melden de veiligheidsdiensten in het land, waar het de afgelopen dagen erg onrustig is door geweld tussen christenen en moslims.

"Er is niemand in de gevangenis, ze zijn allemaal weg", verwees de zegsman naar de Ngaraba-gevangenis, de belangrijkste van het land, gelegen in de hoofdstad van CAR, Bangui. Het is niet duidelijk hoe de grootschalige ontsnapping kon plaatsvinden.

De hoofdstad van de CAR staat sinds drie dagen in het teken van geweld, waardoor al zeker dertig mensen om het leven zijn gekomen. Volgens Unicef zijn bij de gevechten kinderen opzettelijk het doelwit geworden. Onder de slachtoffers zijn kinderen tussen 7 en 17 jaar. Eén jongen zou onthoofd zijn en meer dan 100 mensen zouden gewond geraakt zijn.

Presidente in New York
Een paar honderd betogers trokken maandagmiddag naar het presidentieel paleis om de afzetting te eisen van overgangspresidente Catherine Samba Panza na het dodelijke geweld van afgelopen weekend. Samba Panza is nu, samen met andere wereldleiders, in New York voor de Algemene Vergadering van de VN. Ze liet weten eerder terug te gaan vanwege het geweld in haar land. Volgens de plaatselijke radiozender Ndeke Luka is maandag, ondanks de aanwezigheid van VN-blauwhelmen, met machinegeweren en granaten geschoten.

Het is nog niet duidelijk hoe het geweld begonnen is. De burgeroorlog in het aan diamanten, goud en uranium rijke land begon in maart 2013. Toen grepen de vooral islamitische Seleka-rebellen de macht in het overwegend christelijke land, waarop vervolgens president François Bozizé van de macht verdreven werd. Voor 18 oktober staan er verkiezingen gepland.