Honderden doden door varkensgriep in India, 31 in twee dagen tijd

EPA
Een uitbraak van de varkensgriep heeft in India de afgelopen twee maanden aan bijna achthonderd mensen het leven gekost. 13.000 mensen zijn ziek geworden en de kritiek op de overheid neemt toe, meldden Indiase media.

In twee dagen tijd stierven 31 mensen aan de ziekte, aldus The Hindu vandaag. Daardoor staat het totaal nu op 774 doden. De deelstaat Rajastan in het noordwesten is het zwaarst getroffen, maar door het hele land worden mensen ziek.

De overheden zuchten inmiddels onder een storm van kritiek. Steeds luider klinkt het verwijt dat medicijnen niet altijd beschikbaar zijn. Het ministerie van Volksgezondheid heeft toegezegd meer vaccins te maken, die beschikbaar komen voor medisch personeel. Bovendien verzekerde het ministerie dat ziekenhuizen genoeg medicijnen hebben, in een reactie op geruchten dat de medicijnen op zouden raken.

Desondanks slagen de autoriteiten er niet in om de uitbraak van de ziekte terug te dringen. Experts is nu gevraagd om de patronen in de verspreiding van de ziekte in kaart te brengen en noodlijnen zijn ingesteld waarop mensen dag en nacht terechtkunnen met vragen.

Een uitbraak van de varkensgriep in Mexico in 2009 ontwikkelde zich tot een pandemie. De 'Mexicaanse griep' doodde wereldwijd duizenden mensen. Symptomen van de varkensgriep zijn als die van een gewone griep: koorts, verminderde eetlust, hoesten, hoofdpijn, diarree en overgeven. Een goede hygiëne helpt te beschermen tegen de ziekte, maar in de drukke steden van India is het daarmee vaak juist pover gesteld.