Honderden demonstranten bezetten Senaatsgebouwen in Washington en protesteren tegen Kavanaugh

Democratische Senator Kirsten Gillibrand (links) met actrice en comédienne Amy Schumer (rechts) en actrice en model Emily Ratajkowski (midden) spreken de verzamelde menigte toe aan het Hooggerechtshof in Washington.
AP Democratische Senator Kirsten Gillibrand (links) met actrice en comédienne Amy Schumer (rechts) en actrice en model Emily Ratajkowski (midden) spreken de verzamelde menigte toe aan het Hooggerechtshof in Washington.
De Amerikaanse politie heeft honderden demonstranten gearresteerd die twee kantoren van de Senaat waren binnengedrongen. De protestactie richtte zich tegen de mogelijke benoeming van Brett Kavanaugh tot rechter. Volgens CNN zijn 302 demonstranten opgepakt.

Nog eens duizenden demonstranten hadden zich buiten verzameld bij het Hooggerechtshof en de Senaatsgebouwen. Ze hielden borden omhoog met teksten als: 'geloof overlevenden' en 'Kava-not'. Onder de aangehouden demonstranten zijn ook actrice Amy Schumer en model Emily Ratajkowski.
Kavanaugh wordt beschuldigd van seksueel wangedrag in zijn studentenjaren.

lees verder onder de foto:

Amy Schumer wordt na haar arrestatie weggeleid.
AFP Amy Schumer wordt na haar arrestatie weggeleid.

"Oneerlijk behandeld"

In een ingezonden brief aan de Wall Street Journal benadrukte Kavanaugh nogmaals dat hij onschuldig is. Hij schrijft dat hij zich oneerlijk behandeld voelt. Om die reden zou hij ook zo emotioneel zijn geweest toen hij vorige week voor een commissie van de Senaat verklaringen moest afleggen.

"Ik was heel emotioneel, meer dan ik ooit ben geweest. Ik ben soms te emotioneel geweest. Ik weet dat mijn toon scherp was en ik zei een paar dingen die ik niet had moeten zeggen", schrijft Kavanaugh over de hoorzitting. Hij stelt dat hij daar vooral stond als "zoon, echtgenoot, en vader".

Kritiek op getuigenis

Op zijn emotionele getuigenis kwam veel kritiek. Zo zei de gepensioneerde rechter van het Hooggerechtshof, John Paul Stevens, dat hij Kavanaughs voordracht in eerste instantie steunde, maar dat hij daar na de hoorzitting op was teruggekomen. "Ik vond dat hij de kwalificaties bezat voor het Hooggerechtshof, maar ik ben van mening veranderd om redenen die geen enkel verband houden met zijn intellectuele capaciteiten", aldus de 98-jarige Stevens tegen de Palm Beach Post

Kavanaugh betuigt daarover nu zijn spijt. "Mijn verklaring en antwoorden weerspiegelden mijn diepe verdriet over de oneerlijkheid van hoe deze aantijging werd behandeld." Volgens Kavanaugh is datgene waar hij van wordt beschuldigd volledig in tegenspraak met zijn karakter.

"Verdict valt zaterdag"

Zaterdag wordt waarschijnlijk gestemd over de benoeming van Kavanaugh. De Republikeinen hebben in de Senaat een nipte meerderheid van 51 versus 49 zetels voor de Democraten. Het wordt afwachten hoeveel dissidente stemmen er zijn.

Met de benoeming van Kavanaugh zou het conservatieve kamp de bovenhand krijgen in het Hooggerechtshof, waar rechters voor het leven worden benoemd.

De Amerikaanse senatoren kunnen op dit moment het FBI-rapport over Kavanaugh inkijken. Volgens de Republikeinen staan er geen nieuwe elementen in het rapport, terwijl de Democraten klagen dat het onderzoek onvolledig is gevoerd. 

AFP
AFP
Demonstranten bij het Senaatsgebouw
REUTERS Demonstranten bij het Senaatsgebouw6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leppens victor

  Hoeveel inwoners telt de USA alweer? mvg.

 • paul snemmel

  zal de democraten veel geld kosten want amerikanen doen niets voor niets , zelfs protesteren moet betaald worden.

 • Hedwig Jacobs

  Als dit geen politiek spel is, dan weet ik het niet meer, zij werd verkracht ze was 15 hij 17, ik denk niet indien de man een straatveger zou geworden zijn dat er zoveel kabaal zou over geweest zijn, ze moest haar verkrachting als dokter van een ellenlange brief aflezen of ze wist het niet meer, mijn grootmoeder zou in 1922 ook verkracht geweest zijn door een laurierblad verkoper, ze had pech dat het geen opperrechter was.

 • Marc Verswyvel

  En gelijk hebben ze.

 • Frans Dedokker

  Wat een flauwe kul zeg