Honderden bij stille tocht vermoorde straatmuzikant in Nederland

ANP
Honderden mensen hebben gisterenavond in de Nederlandse hanzestad Zwolle meegelopen in een stille tocht voor de straatmuzikant die dinsdagavond werd doodgestoken bij de supermarkt Jumbo. Over het aantal deelnemers lopen de schattingen uiteen van 900 tot 1500.

Ook de vrouw, de drie dochters en de zoon van het slachtoffer liepen mee. "Ze waren heel verdrietig", zegt Joop van Ommen van Stichting Vrienden van de Herberg, een daklozenopvang. Naast muziek maken verkocht het slachtoffer, een 54-jarige Bulgaar, ook het krantje van de stichting. De stille tocht begon en eindigde bij de plek waar de Bulgaar met 25 messteken dodelijk werd verwond. Mensen legden er bloemen en briefjes neer en staken kaarsen aan. Ook werd er accordeonmuziek gespeeld, het instrument dat de Bulgaar ook bespeelde.

Van de gemeente Zwolle liepen onder anderen de burgemeester en de wijkwethouder mee in de stille tocht. De gemeente neemt een groot deel van de kosten op zich om het lichaam van de straatmuzikant terug naar Bulgarije te brengen voor de begrafenis, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Volgens Van Ommen hebben de Vrienden van de Herberg "een fors bedrag van duizenden euro's" ingezameld voor de weduwe en de kinderen. Zij keren ook terug naar Bulgarije. Een 17-jarige jongen is opgepakt voor de steekpartij. Hij blijft nog twee weken in voorlopige hechtenis.