Honderden betogers die zich verschansten in universiteit in Hongkong in ziekenhuizen opgenomen

Een jongeman draagt een gewond meisje naar een ambulance aan de Polytechnische Universiteit.
AFP Een jongeman draagt een gewond meisje naar een ambulance aan de Polytechnische Universiteit.
Ziekenhuizen in Hongkong hebben de handen vol aan de behandeling van betogers die uit de Polytechnische Universiteit (PolyU) komen. De autoriteiten zeggen dat zich daar sinds vanochtend al zo'n 280 demonstranten hebben gemeld. De campus van de Hong Kong Polytechnic University is al vier dagen gebarricadeerd, door nog tientallen betogers. 

De afgelopen dagen hadden zich honderden jonge betogers verschanst in de universiteit, die werd omsingeld door de politie. Die meldt dat gisteren bijna 1.500 traangaspatronen en 1.391 rubberkogels zijn afgevuurd. De autoriteiten zeggen dat universiteiten die zijn bezet dienst doen als "wapenfabrieken" waar betogers onder meer brandbommen in elkaar knutselen.

Demonstranten worden uit de universiteit geëscorteerd.
AFP Demonstranten worden uit de universiteit geëscorteerd.

Lees ook: Situatie escaleert in Hongkong: politie belegert universiteit en zet traangas in

De meeste demonstranten zouden inmiddels zijn vertrokken uit PolyU. Er bevinden zich naar schatting nog zo'n honderd demonstranten in de instelling. De politie meldt dat op en rond de universiteit zo'n 1.100 mensen zijn gecontroleerd. Zij zijn opgepakt of hun persoonlijke informatie is genoteerd. Dat laatste gebeurde bij minderjarigen die onder begeleiding van docenten het gebouw verlieten.

Vrijgekomen demonstranten krijgen medische hulp.
REUTERS Vrijgekomen demonstranten krijgen medische hulp.
REUTERS
REUTERS
Achtergebleven demonstranten op zoek naar een uitweg uit de universiteit.
REUTERS Achtergebleven demonstranten op zoek naar een uitweg uit de universiteit.

Zoeken naar uitweg

Achtergebleven betogers zoeken wanhopig naar een uitweg. "Ik heb het gevoel dat ik in de problemen zit", erkende een 22-jarige man, die op de campus met twee vrienden overlegde. "We proberen een ontsnappingsmogelijkheid te bedenken. Maar iedere keer dat we een plek kiezen, zien we dat er veel politie in de buurt is.”

Ze probeerden onder meer via de riolering te ontsnappen.
AFP Ze probeerden onder meer via de riolering te ontsnappen.
AFP

Demonstranten op de campus probeerden onder meer via de riolering te ontsnappen. Anderen lieten zich gisteren vanaf een voetgangersbrug met touwen op een weg zakken. Daar haalden mensen op motorfietsen de studenten vervolgens op. De politie zegt dat naderhand 37 van die gevluchte betogers en motorrijders zijn opgepakt.

Ouders van demonstranten maken zich ondertussen grote zorgen. Een 50-jarige vrouw vertelt dat haar zoon en zijn vriendin zich hebben verschanst op de campus. Zij willen volgens de vrouw wel naar buiten komen, maar zijn bang om vervolgd te worden. Relschoppers riskeren een gevangenisstraf van tien jaar.

Anderen lieten zich vanaf een voetgangersbrug met touwen op een weg zakken.
AFP Anderen lieten zich vanaf een voetgangersbrug met touwen op een weg zakken.

De Engelstalige South China Morning Post schat dat er nog 60 tot 100 betogers op de campus zijn. Pogingen van de politie om de jonge betogers te ontzetten mislukken voorlopig omdat vanuit de universiteit met bakstenen en molotovcocktails gegooid wordt.

De Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN heeft de autoriteiten al opgeroepen om een “vreedzame oplossing” te vinden voor de bezetting. 

EPAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.