Honderden babylijkjes worden opgegraven in onderzoek naar misbruik in Iers katholiek opvanghuis

De tuin van het opvanghuis in Tuam.
EPA De tuin van het opvanghuis in Tuam.
Honderden babylijkjes bij een voormalig opvanghuis voor ongehuwde moeders in Ierland worden opgegraven. Dat heeft de Ierse regering besloten, zo meldt Sky News. De opgraving moet helderheid verschaffen of er sprake was van grootschalig misbruik in dit katholieke opvanghuis en maakt deel uit van het onderzoek naar seksueel misbruik in de katholieke kerk.

In de graven liggen 796 stoffelijke overschotten. Het zijn baby's, al dan niet te vroeg geboren, kinderen tot 2 à 3 jaar, maar ook volwassen vrouwen. De lijkjes werden al in 2014 aangetroffen in ondergrondse kamers en opslagruimtes die zijn onderzocht bij het complex in Tuam. Dat 'Mother and Baby Home' in de regio Galway werd in de periode 1925-1961 gerund door 'Bon Secours'-zusters.

De speurders hebben in een 20-tal ondergrondse kamers al een aantal babylijkjes opgegraven maar de regering moet een wetswijziging doorvoeren om alle stoffelijke overschotten te kunnen opgraven. De regering in Dublin hoopt dat in het tweede deel van 2019 rond te hebben. “Intussen kunnen we experten aanduiden die al voorbereidend werk kunnen uitvoeren”, aldus de Ierse premier Leo Varadkar. Er was geen sprake van lijkkisten of een gedenkteken.

De onderzoekers gaan zich onder meer richten op de hoge sterftecijfers, medische proeven die op de kinderen zouden zijn uitgevoerd en de adoptie- en begrafenispraktijken in de tehuizen. 

De onderzoekscommissie onderzoekt ook in opdracht van de regering verdere aanwijzingen voor misbruik in voormalige opvangtehuizen voor ongehuwde moeders in het streng katholieke land. Volgens schattingen verbleven in totaal circa 35.000 vrouwen in de tien tehuizen die door religieuze ordes in Ierland werden beheerd.

Al jarenlang wordt er onderzoek gedaan naar de graven, maar nu zouden de lijkjes ook echt worden opgegraven om te kunnen worden onderzocht.
EPA Al jarenlang wordt er onderzoek gedaan naar de graven, maar nu zouden de lijkjes ook echt worden opgegraven om te kunnen worden onderzocht.
getty13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bene Devos

  Kijk vanavond naar de film Philomena. Daar ga je een glimp opvangen van die katholieke zusterkes,de sadisten.En lees ook maar eens de Magdalen Houses.

 • marcus vertongen

  Dit een van de redenen waarom de kerken hier in Ierland in een nooit geziene snelheid leeglopen. Sommige kerken zijn ze aan het ombouwen tot whiskey distilleerderijen.

 • Mady Vermeulen

  Niemand maakt mij wijs dat er niemand in het streng katholieke land NIET op de hoogte was van wat daar, zoveel jaren lang, gebeurde. Dit is het zoveelste bewijs dat de kerkelijke, koninklijke en politieke machten onder één hoedjes speelden en zich, ONGESTRAFT, schuldig konden maken aan het afschuwelijkste machtsmisbruik dat er bestaat: dat op machteloze, geïsoleerde meisjes, en hun onschuldige babytjes. Hoe vaak haalden dit soort schandalen al het nieuws? En wat is er daarna veranderd?

 • marc van cauter

  Walgelijk als dit klopt Eerst resultaten zien

 • Piet Van Buggenhout

  In vergelijking met dit geval is de Magdalena Sisters nog een vrolijk tehuis