Honderden arrestaties bij protesten presidentsverkiezingen Kazachstan

Bij de presidentsverkiezingen in Kazachstan zijn vandaag bij protesten honderden mensen opgepakt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak over ongeveer 500 arrestaties in de hoofdstad Nur-Sultan (het vroegere Astana) en in Almaty. Zoals verwacht heeft interimpresident Kassym-Jomart Tokajev de presidentsverkiezingen gewonnen. Hij haalt ongeveer 70 procent van de stemmen, zo blijkt uit exit polls die door de staatsmedia verspreid werden.

Manifestaties zijn eerder zeldzaam in de Centraal-Aziatische staat. Sinds Kazachstan dertig jaar geleden onafhankelijk werd van de Sovjetunie, worden afwijkende meningen er niet getolereerd.

Op beelden en video's die via sociale media verspreid werden, is te zien hoe een politiemacht van zo'n 19.000 ordehandhavers de manifestanten uiteen probeert te drijven. Mensen verzetten zich tegen hun arrestatie.

(Lees verder onder de tweet)

Presidentsverkiezingen

De pasverkozen president, de 66-jarige Tokajev, is een beschermeling van de 78-jarige Noersoeltan Nazarbajev, die eerder dit jaar na 30 jaar aan de macht onverwachts een stap opzij zette. Nazarbajev stelde Tokajev toen als interimpresident aan.

Zijn dichtste rivaal, Amirjan Kossanov, haalt volgens de exit polls 15,39 procent van de stemmen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.