Honderden arrestaties bij New Yorks anti-Wall Street-protest

AFP
In New York zijn gisteren honderden mensen opgepakt toen ze probeerden de Brooklyn Bridge over te steken. De ongeveer 1.500 betogers hielden een protestmars tegen het financiële systeem.

Volgens Amerikaanse media zijn meer dan 700 demonstranten opgepakt wegens de verstoring van de openbare orde. Ze blokkeerden urenlang het verkeer op de brug, die Manhattan en Brooklyn verbindt.
 
Occupy Wall Street
De demonstranten maken deel uit van het 'Occupy Wall Street'-protest, dat al meer dan twee weken aanhoudt. Een belangrijke grief van de betogers is de redding van banken met belastinggeld, maar ze maken zich ook druk over onder meer de positie van minderheden, de werkloosheid, de aantasting van de sociale zekerheid en de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Velen stellen "99 procent van de Amerikanen te vertegenwoordigen tegenover de kwalijke macht van 1 procent schatrijken".

Andere plaatsen
Er zijn inmiddels soortgelijke protesten in Boston, Chicago, San Francisco en Washington. In Washington eisten activisten de arrestatie van Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken. Eergisteren bezetten in Boston 3.000 betogers een vestiging van de Bank of America. Bij de ontruiming arresteerde de politie tientallen demonstranten. Aan de westkust in San Francisco betoonden honderden mensen hun solidariteit met 'Occupy Wall Street' voor een filiaal van de Chase Bank.

Steun
De beweging heeft geen duidelijke leiding, maar wint wel steeds meer steun, vooral bij enkele vakbonden die optreden als sponsors van 'Occupy Wall Street'. De beweging illustreert de groeiende frustratie bij velen die volgens waarnemers juist tot groepen behoren die president Barack Obama hard nodig heeft voor zijn herverkiezing in 2012. (dpa/rtr/sam)

GETTY
REUTERS
AFP
REUTERS
REUTERS
GETTY
AFP