Honderden arrestaties bij betogingen in Egypte: “Mensen worden vastgehouden in illegale kampen”

AFP
De veiligheidsdiensten hebben na de anti-regeringsbetogingen vorige week in Egypte bijna 2.000 mensen gearresteerd. Dat zegt ngo Human Rights Watch (HRW), enkele uren voor mogelijke nieuwe betogingen. De manifestanten eisen dat president Abdel Fattah al-Sissi aftreedt.

Een duizendtal mensen werd tijdens de betogingen van 20 en 21 september gearresteerd en ondervraagd, bevestigt de procureur-generaal. Volgens HRW werden vele anderen verschillende dagen later thuis aangehouden. Naast de arrestaties blokkeerden autoriteiten ook politieke en informatieve websites en verstoorden ze andere internetdiensten die door betogers gebruikt werden om te communiceren.

De toegang tot het Tahrirplein wordt nu uit voorzorg geblokkeerd.
AFP De toegang tot het Tahrirplein wordt nu uit voorzorg geblokkeerd.

Onder de 2.000 gearresteerden zijn 68 vrouwen en ook kinderen, geeft de organisatie aan. Meerdere gevangenen werden intussen vrijgelaten. Volgens HRW worden honderden mensen nog steeds vastgehouden in geheime detentiecentra van de inlichtingendiensten en in kampen van veiligheidsdiensten of politie. “Die zijn illegaal, advocaten hebben er geen toegang”, klinkt het.

AFP

De Egyptische autoriteiten nemen nu alvast extra veiligheidsmaatregelen in Caïro en andere delen van het land. Het Tahrirplein in Caïro -in 2011 nog het epicentrum van de opstand- werd uit voorzorg afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid naar zijstraten. Drie metrostations werden ook gesloten, zogenaamd wegens “onderhoudswerken”.

De maatregelen zijn een antwoord op een oproep tot nieuwe protesten door een zakenman in vrijwillige ballingschap. Mohamed Aly beweerde recent dat al-Sissi en het leger corrupt zijn. Al-Sissi verwierp de aantijgingen en noemde ze leugens. Sinds 2013 regeert de president zijn land met ijzeren hand.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • karl van dyck

  Er zijn bestaan geen landen waar er geen corruptie is,politiekers doen aan politiek om hun zakken te vullen. Het idee dat er ook maar een politieker het doet voor de bevolking te helpen is om te lachen. Een voor een vullen deze mensen hun zakken en de schuldenberg van Belgie wordt groter en groter. De verkiezingen en hun debatten is gewoon om zand in de ogen van de bevolking te strooien. Alles blijft bij het oude.

 • Luc Pierson

  Vlamingen zullen altijd elkaar een mes in de rug steken, decennia lang en vandaag opnieuw, dat is de kern van het onoplosbare probleem 'Belgie' en de voortdurende machtspositie van de PS als georganiseerde mafia onder de dekmantel van een politieke partij

 • mike dobbels

  Als dat dan degenen zij die luid allah akbar roepen met geweren in de hand, dan is dit een goede beslissing,,,

 • Gerrit gasthuis

  tja nog een Arabische "lente" en het wordt helemaal inpakken daar

 • albert stroobandt

  Wanneer gaan de mensen daar eens wakker worden een land met zoveel mogelijkheden dat door een paar zotten heel het land omzeep helpen. Albert Stroobandt