Honderdduizenden mensen op straat in Italië uit protest tegen regering

Honderdduizenden mensen kwamen op straat in Rome, ze voelen zich genegeerd door de populistische regering.
EPA Honderdduizenden mensen kwamen op straat in Rome, ze voelen zich genegeerd door de populistische regering.
Honderdduizenden mensen zijn zaterdag in Rome de straat opgetrokken op verzoek van de belangrijkste Italiaanse vakbonden, die een echt groeibeleid en respect eisen van de populistische regering. De vakbonden pakten het groots aan met 12 speciale treinen, 1.300 bussen, veerboten en lagekostvluchten om de demonstranten bijeen te brengen in de Italiaanse hoofdstad, onder een fris zonnetje en een vriendelijke sfeer.

De demonstranten eisen een massief plan van publieke en private investeringen en meer ambitieuze hervormingen dan dewelke zijn ingevoerd door de eenheidsregering van de radicaal-rechtse partij Lega Nord en de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging (M5S). Voor de vakbonden is het door de regering aangekondigde investeringsplan te braaf, de pensioenhervorming te beperkt en het basisinkomen een hybride maatregel, om de strijd tegen de armoede en voor de werkgelegenheid te kunnen beïnvloeden.

Over het algemeen voelen de vakbonden zichzelf genegeerd door de populistische regering. Verscheidene delegaties van werkgevers, evenals de belangrijkste leiders van de centrumlinkse Democratische Partij (PD) en delegaties van andere linkse partijen namen ook deel aan de betoging.

Deze syndicale mobilisatie was de grootste sinds de manifestaties van eind 2014/begin 2015 tegen de hervorming van de arbeidswetgeving georkestreerd door de centrumlinkse overheid van Matteo Renzi.

Daartegenover werd een bijeenkomst van de Italiaanse "gele hesjes" zaterdag in Rome afgelast op bevel van de prefectuur die volgens de organisatoren vreesde voor excessen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • michel goethals

  haal alle investeerders en groot kapitaal weg uit Europa...... De sindicaten en de werkmannen gaan hun zuur verdiende spaargeld investeren...en dat zal zeer veel opbrengen met de sindicaten aan het hoofd...nietwaar socialisten??? Opbrengst zal meer dan 10% zijn

 • Pepe La Basura

  Prachtig, dat men ook vriendelijk en geweldloos kan demonstreren

 • Jef Heffens

  In plaats van constructief mee te werken hebben de meeste vakbonden in Italië hard gewerkt aan de vernietiging van het industrieel apparaat in Italië. En ze doen maar verder.

 • Philomena Vanderweyen

  Overal in Europa komen de werkende mensen op straat,het is duidelijk genoeg geweest voor de"gewone" burgers,hoop dat we in België op woensdag ook massaal onze stem laten horen.

 • Jozef Louis

  Als ze maar niet moeten werken. 3 jaar in Italie gewoond. Achterlijk land waar alles omver valt.