Honderdduizenden huishoudens in Californië nog steeds zonder stroom

Verkeerslichten blijven op zwart in Sonoma, Californië.
AFP Verkeerslichten blijven op zwart in Sonoma, Californië.
Honderdduizenden huishoudens in de buurt van San Francisco en in het noorden van Californië zaten gisterenavond nog steeds zonder stroom na de preventieve onderbrekingen van woensdag. Die onderbrekingen werden ingepland door Amerikaans elektriciteitsbedrijf Pacific Gas & Electric (PG&E) naar aanleiding van de weersvoorspellingen, waarin melding gemaakt werd van mogelijke bosbranden.

De stroomonderbrekingen kunnen zo'n 800.000 klanten treffen, of ongeveer twee miljoen personen, had PG&E gewaarschuwd. "De beslissing om de stroom af te sluiten beantwoordt aan de droge, warme en winderige weersvoorspellingen, en aan het brandgevaar", verdedigde het bedrijf haar beslissing woensdag.

Na de eerste onderbrekingen woensdagochtend werd ook rond San Francisco de stroom onderbroken, wat de dagelijkse activiteiten en handel er sterk verstoorde en heel wat kritiek opleverde. "Geen enkele staat in de 21e eeuw zou onderbrekingen van zulke omvang moeten kennen", betreurde gouverneur van Californië Gavin Newsom gisteren.

Elektriciteitsbedrijf Edison treft nu ook gelijkaardige maatregelen in het zuiden van de staat, waar struikbranden aangewakkerd door sterke wind donderdag honderden hectaren doorkruisten, waarbij huizen vernield werden en bepaalde zones geëvacueerd moesten worden.

PG&E ging in januari failliet nadat ze ervan beschuldigd werd verouderde installaties te hebben en de plantengroei rond haar hoogspanningslijnen onvoldoende te hebben onderhouden. De hoogspanningslijnen van het bedrijf veroorzaakten vorig jaar de dodelijkste brand in Californië ooit. 

Dit café opende toch de deuren, hoewel klanten er in het donker zitten.
AFP Dit café opende toch de deuren, hoewel klanten er in het donker zitten.
Een bankbediende bij Wells Fargo staat paraat om klanten te woord te staan.
AP Een bankbediende bij Wells Fargo staat paraat om klanten te woord te staan.
Supermarkten zijn gesloten.
AFP Supermarkten zijn gesloten.
PG&E zette hier en daar tijdelijke “elektriciteitscentra” op, zoals deze in Magalia.
AP PG&E zette hier en daar tijdelijke “elektriciteitscentra” op, zoals deze in Magalia.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gino De Neef

    Voor puur commerciële redenen. Geen sprake van enige compensatie. De plaatselijke regering, democraten, vinden dit allemaal goed.

  • Paul De Mol

    Wat wil je? In een land dat al zijn resources gebruikt om overal ter wereld zinloze oorlogen te voeren en een idiote zelfverklaarde status van universele politieagent op te houden, blijft er op de duur niets over om de eigen infrastructuur en samenleving op peil te houden. Niet dat we het al niet eerder zagen gebeuren, Rome?